- Kultur og fritid

En del af løsningen

Author profile

En ny bybro til cyklister og gående er måske en del af et alternativ til den omdiskuterede Egholm-forbindelse.

Der er vel næppe noget, der, de sidste par år, har optaget nordjyderne mere, set på antallet af læserbreve, tv-indslag, politiske diskussioner, ja sågar i denne NETAVISNORD, som Den 3. Limfjordsforbindelse.
Aner man i horisonten en del af løsningen?

Er tunnellen alligevel ikke død?
-Rygterne om min død er stærkt overdrevne (Forfatteren Mark Twain, da han i en avis så sin egen nekrolog) Den eksisterende tunnel har ofte været erklæret død, men nu synes den ifølge den sidste ekspertudtalelse at være i fin stand et godt stykke ud i fremtiden.

Endnu et visionært kapitel i Aalborgs nye udvikling
Og så dukker der pludselig et Columbus-æg op i form af: En ny bybro, en cykel- og gangbro mod øst mellem Musikkens Hus og Stigsborg, det nye stort planlagte boligområde på ”Syrens” gamle grund i Nørresundby.
Aalborg er kommet på verdenskortet. Ikke mindst pga. en visionær udvikling af den gamle arbejderbys havnefront. En ny cykel/gangbro vil være endnu et flot kapitel i denne succeshistorie.

Foto ©Hans Holm

Man ser allerede for sig en lang kæde af travle cyklister på vej til eller fra arbejde, og en smuk sommeraften eller weekend, familier på rundtur fra ”Den nye Bybro” og retur ad Kulturbroen (den der hænger på Jernbanebroen)
En gylden mulighed for at få Aalborg og Nørresundby til at hænge sammen på en ny måde.

Er cyklen til og fra arbejde en del af løsningen på det stigende trafikkaos morgen og aften.
Lad os vende tilbage til de travle om morgenen og efter fyraften. Vi har ikke de eksakte tal, men mon ikke et ganske anseeligt antal fra Nørresundby og et mindre antal fra Aalborgsiden hver dag krydser Fjorden til og fra arbejde. Gad vide om det ikke er her som mange andre steder, at mange tager bilen, og – sidder i kø (jeg lavede en tilfældig dag på Motorvejen syd for Aalborg min egen lille Gallup: 25 biler passerede mig, i hver eneste ene var der én person…)

Fra Aalborg til Nørresundby. Foto ©Hans Holm

Det regner, blæser og er koldt. Og man vil nødig komme svedig og udaset til arbejdspladsen. Det rigtige tøj, og måske hjælp fra de nyudviklede fantastiske elcykler, kunne være en del af løsningen. Det vil helt sikkert flytte nogle fra bil til cykel fra det nye boligområde og sikkert også fra det nordøstlige område, Vestbjerg og Vodskov.

Foto ©Hans Holm

Penge fra Realdania til forundersøgelse, og Kommunen er med…
Projektet er samlet set vurderet til 300 mio kr. Mange penge, men langt, langt fra finanseringen af ny motorvej, bro og tunnel over Egholm. Og så er det en rigtig god nyhed, at Realdania, der overordnet er optaget af at gøre de danske byer mere bæredygtige, er gået ind i projektet med foreløbig 350.000 kr. til forundersøgelse af den nye bro.

Aalborg byråd er med. Der er enighed om at lave en forundersøgelse og planer om at skaffe midlerne fra flere sider, bl.a. ved bidrag fra fonde og investorer, der køber grunde på Stigsborg. Men også et kommunalt bidrag vil blive aktuelt.

Borgmesteren, der selv tager cyklen, hvis det er muligt, er nærmest begejstret ved udsigten til den nye bro. – Den vil binde bydelene endnu bedre sammen, siger han. Kulturbroen har allerede vist vejen.

Foto ©Hans Holm

Hvad betyder den nye bro for anløb af krydstogtskibe? Også det vil indgå i forundersøgelserne, men mon ikke der vil blive grædt krokodilletårer, hvis resultater blir´ at disse forurenende flydende megahoteller får en ny perifer anløbsplads, eller helt sejler udenom Aalborg. Deres marginale betydning for Aalborg er, også i dette medie, beskrevet.

Henning Jensen
Og så en lille sløjfe til slut. Sundbynitterne kan smutte over til det flotte Musikhuskvarter, men hva` med aalborgenserne?
Vi ta’r turen over til den nye Henning Jensens Plads (2022), hvor vores berømte fodboldspillers planlagte bronzestatue vil blive midtpunktet.

Hennig Jensen fra sin tid i Ajax. Foto Wikimedia Commons. Koen Suyk- Anefo.jpg

Henning Jensen (født 17. august 1949, død 4. december 2017) var en dansk fodboldspiller, der spillede for det danske landshold og for Borussia Mönchengladbach, Real Madrid og Ajax. Han opnåede noget for en dansk fodboldspiller helt unikt, nemlig at blive tysk, spansk og hollandsk mester, uden han havde spillet en eneste divisionskamp i Danmark.
Henning Jensen spillede som amatør på danmarksserieholdet (fjerdebedste række i Danmark på det tidspunkt) i Nørresundby Boldklub, og blev herfra udtaget til det danske landshold og tegnede professionel kontrakt med Borrussia Munchengladbach uden at have spillet på højere niveau i Danmark
Henning Jensen huskes blandt meget andet for et spektakulært hovedstødsmål på den engelske nationalarena Wembley, et forsidebillede på Hans-Jørgen Nielsens bestsellerroman Fodboldenglen fra 1979.

———————
Topfoto ©Hans Holm

Skriv en kommentar til historien

avatar