Den levende kultur har haft det vanskeligt under coronaen. Men med genåbningen i starten af januar er det igen muligt at opleve både koncerter, udstillinger og foredrag. Og publikum er på vej tilbage – selvom Nordjyllands største avis er sparsom med anmeldelser…
Endnu engang er coronarestriktionerne lagt bag os. Endnu engang er der håb for et åbent samfund. Og endnu engang skal de levende kulturarrangementer sparkes igang.
De nordjyske kultursteder er kommet godt igang, der har allerede været afholdt mange spændende koncerter og udstillinger, teatrene er i fuld gang. Kulturlivet er igang med sit eget forår.
Huset i Hasserisgade har brugt en del af tiden under coronapausen til at renovere huset, så det fremstår skarpere end nogensinde. Og musikprogrammet for foråret er imponerende med mange både lokale og internationale navne.
Hvor blev kulturen af, Nordjyske?
Det nordjyske avisflagskib, Nordjyske, er ikke fyldt med omtale og anmeldelser af afholdte og kommende arrangementer. Specielt de mindre spillesteder omtales meget sjældent.
Søger man under “kultur” på avisen Nordjyske i perioden, hvor kulturlivet for alvor blev skudt i gang, fra årets første dag frem til den 24/1 2022, finder man 15 artikler. Altså langt under 1 artikel pr. dag. Og ser man på indholdet af artiklerne, bliver man lidt mere beklemt på den levende kulturs vegne.
4 af artiklerne handler om Kunstens oplevelse med et kunstværk uden penge. Derudover er der en artikel om en aflyst festival og en artikel om et madkulturhus, der ikke aktuelt bliver til noget. Et portræt af en deltager i x-factor og et uddrag af Dronning Margrethes bog samt en artikel om en landsdækkende teaterkonkurrence.
Artikler om egentligt levende kultur i Nordjylland begrænser sig til en anmeldelse af Mathilde Falch i Frederikshavn, en omtale af en ny roman, skrevet af den nordjyske forfatter, og en foromtale af det kommende kulturmøde.
Det skal dog siges, at der i papirudgaven er en side afsat til kulturaktiviteter 5 gange ugentligt. Og i takt med genåbningen har der været en del anmeldelser af lokale arrangementer.
Nordjyske bringer 1 side med kulturstof 5 gange om ugen, og der har været gode omtaler og anmeldelser af blandt andet Teater Nordkrafts Bloom, Voergaard Slots udstilling af Jim Lyngvild, Vinterudstillingen i Vrå og en række glimrende anmeldelser af koncerter i Musikkens Hus. Langt fra alle artikler er dog egenproducerede, og TV-omtaler og anmeldelser – ikke mindst af Badehotellet – optager en del plads.
Der er dog unægteligt langt mellem anmeldelser og foromtaler af lokale oplevelser. I skrivende stund har der endnu ikke været anmeldelser af koncerter eller andre kulturarrangementer på de mindre spillesteder som Huset i Hasserisgade, 1000fryd, Trekanten eller Studenterhuset. Men dog en enkelt perspektiverende artikler om muligheden for kulturen i forbindelse med lempelser af corona-restriktioner.
Det er tilsyneladende de mindre spillesteder, der vælges fra. Spillesteder, der viser det lidt skæve, anderledes, eksperimenterende og ikke mindst lokale.
Nordjyske er ellers ikke ukendte med, at kulturen kan spille en rolle for Nordjylland. I en anmeldelse af bygningen Taffeltårnet på Sprit-grunden i Aalborg skrever Nordjyskes anmelder, Lars Brorson Fich, således om Aalborgs udvikling, at byen er på vej “ fra at være en af landets fire vigtigste industribyer til også at være en af landets fire vigtigste vidensbyer og – hvem ved – måske en dag også en af de fire vigtigste kulturbyer.”
Det bliver så tilsyneladende uden fødselshjælp fra Nordjyske…
Koncerter i Huset
Huset i Hasserisgade er meget bevidste om den rolle, de har i det lokale musikliv.
På Husets hjemmeside hedder det:
“På Huset finder (du) koncerter fra nær og fjern, ind- og udland, undergrund og etablerede navne.
(Du) vil stifte bekendtskab med gamle kendinge, de nyeste skud og de særegne og nære koncerter, som du ikke finder mage til i Aalborg. For de nysgerrige lyttere, de åbentsindede musikelskere…
Vores hovedfokus er på genrerne Folkemusik, Verdensmusik, Traditionsmusik, Roots, Jazz, Improvisationsmusik, Eksperimental musik og Singer/Songwriter.
Men lige så stor fokus har vi på grænselandene mellem disse genrer, opbruddet med de gængse stilarter og musikkens udvikling på kryds og tværs af lande, musikopfattelser, musiktraditioner og andre skel.”
Rikke Bogetoft og Aalborg Art Ensemble
Huset i Hasserisgade har en velfungerende og effektiv kommunikation i form af hjemmeside og facebookprofil, så Husets trofaste publikum behøves ikke at være i tvivl om kommende arrangementer. Som sådan er Huset ikke afhængig af medieomtale. Til gengæld kunne arrangementerne fortjene et større publikum. Og det potentielle publikum kunne fortjene flere informationer om de spændende koncerter.
Det understregede et lørdagsarrangement med de lokale kunstnere Rikke Bogetoft og Aalborg Art Ensemble. Her var der godt fyldt op i salen – med et publikum, som ikke lignede det, der frekventerer de mere traditionelle kulturarrangementer, som Nordjyske anmelder. Gennemsnitsalderen var næppe over 25 – trods undertegnedes tilstedeværelse – og langt den største del af publikum var kvinder.
Hvis Nordjyske ønsker at tiltrække en yngre læsergruppe, vil det måske være en ide at omtale og anmelde lignende arrangementer – lokal eksperimenterende kunst, spændende – og tindrende dygtigt udført.
Da dørene åbnede en halv time før koncertstart blev man mødt af en scene med enkelte instrumenter – blæsere, klaver, harpe, kontrabas, trommer. Og på gulvet foran scenen en liggende nøgen kvinde i noget, der lignede en rede.
Koncerten startede, da en mindre flok musikere kom gående ind spillende på deres instrumenter – efterhånden samledes musikerne på scenen – det nyskabte Aalborg Art Ensemble. Kvinden kom langsomt på benene og opførte en inciterende mytisk dans, mens musikken tog til i intensitet. “Æg”, hed forestillingen. Dans og musik udgjorde en lille times intens oplevelse, med masser af tolkningsmuligheder. Tilsammen en sublim oplevelse, udført af lokale kunstnere, som gennem kunsten meget personligt udtrykker følelser og holdninger. Nok en anmeldelse og omtale værd.
Selv kalder Rikke Bogetoft sig mixed media performance artist. Hun præsenterer sin kunst meget præcist på hjemmesiden med det logiske og mundrette navn, rikkebogetoft.dk:
“My artistic practice seeks to defamiliarize queerfeminist beliefs and create lasting transformative experiences that support a socio-sustainable future continuing a long history of queer punk activists, my work is born out of a generation trying desparately to break free from the grasp of heteropatriarchy intwined with capitalist ideologies.”
På hjemmesiden kan man læse om Bogetoft og se eksempler på hendes kunst. Det kan varmt anbefales – mens vi venter på den næste liveoptræden. Videoer som “Vi har en ny patient idag”, “Hylster 3” og “Hvidt sukker” er fine eksempler på Bogetofts kunst.
Aalborg Art Ensemble præsenterer sig selv som et nyt projekt, ledet af trompetisten Erik Lunde Michaelsen, som spiller improviseret musik med en besætning af unge internationale, håndplukkede instrumentalister – som sammen har vundet prisen som årets koncertoplevelse ved Danish Music Award.
Herligt at den slags performance og musik har en scene i Aalborg.
Arsen Petrosyan Quartet
Også Arsen Petrosyan Quartet har spillet på Huset i det gryende forår. Kvartetten er fra Armenien og spiller traditionel klassisk og religiøst inspireret musik med kompositioner af blandt andet Grigor Narekatsi fra det 10. århundrede og komponister fra de seneste århundreder, Simeon Yerevantsi, Sayat-Nova og Komitas.
Måske ikke komponister, der umiddelbart kalder på genkendelsens glæde blandt de fleste blandt publikum i Nordjylland – men en fantastisk mulighed for at møde en meget rig og spændende musikkultur, centreret omkring Armenien, men også repræsentativ for Iran og en række arabiske lande.
De 4 musikere spiller på duduk, qanun, santur, daf og dhol. Henholdsvis blæseinstrument, noget cembalo/piano-agtigt og slagtøj. Sjældne instrumenter på danske scener – instrumenter, der giver en fantastisk lyd og stemning.
Arsen Petrosyan er en sand mester, med et stort navn i Armenien og de omkringliggende lande – men også velanset blandt en måske lidt mindre gruppe musikelskere også i den vestlige verden. Blandt andet har BBC bragt et program, hvoir man præsenterede gruppen og dens musik. De øvrige musikere – Astghik Snetsunts, Vladimir Papikyan og Avetis Keoseyan – lever fuldt op til Petrosyans ekvilibrisme.
Kommende koncerter
Også i de kommende måneder sker der en masse på de mindre spillesteder i Aalborg.
På Huset kan man blandt andet 5/3 opleve “songwriters room” – som i følge Husets hjemmeside vil være et tilbagevendende koncertkoncept, hvor 3-5 talentfulde sangskrivere og sangere inviteres til en koncert, hvor de fremfører egne sange.
De første navne er Annsofie Salomon, Malthe Junge, Sophia Luna Portra og Vera Armbruster. Måske ikke de mest kendte navne, men helt i tråd med Husets ambition og opgave – at give rum for unge talentfulde kunstnere med noget på sinde.
Derudover er der koncert med den klassisk uddannede eksperimenterende violinist Katrine Grarup Elbo 10/3, Duo Dal:Um fra Korea 21/4 og de nordindiske musikere Apratim Majumdar og Amit Chatterjee 7/5.
Et af de mere etablerede navne på forårets program er Ross Daley og Kelly Thoma, som spiller på Huset 14/5. Ross Daley har været i Aalborg flere gange tidligere. Ross Daley er født i Irland, men har de seneste 35 år boet på Kreta. Han har udgivet omkring 40 plader, dels med eget materiale, dels med klassiske kompositioner i Daleys arrangementer. Han har oprettet og ledet Labyrinth Musical Workshop, hvor der undervises i/arbejdes med verdensmusik i hans hjemby på Kreta, Houdetsi, ligesom han ofte er anvendt af den græske nationale TV-station ERT som ekspert i traditionel græsk musik! Udover irsk og kretensk musik er han inspireret af traditionel musik fra Kina, Vestafrika og Indien, hvorfra han har indsamlet musik fra utallige rejser.
Daley og Thoma spiller kretensk lyra, saz og rabab. Flere af begge musikeres album kan høres på bl.a. Spotify.
Sammen har Ross Daley og Kelly Thoma indspillet albummet Lunar.
1000fryd og Studenterhuset
Også de øvrige mindre spillesteder kan byde på mange spændende koncerter i forårsmånederne.
Sammen arrangerer 1000fryd og Studenterhuset en koncert med kultfænomenet Uffe Lorenzen – kendt fra Spids Nøgenhat – på 1000fryd 13/5, på 1000fryd er der koncerter med lokale bands som P601 og Teknikmusik 25/2 og Slytter 25/3 – men også udenlandske navne som – meget aktuelt – russiske Uratsakidogi 19/3 og italienske Ottone Pesante 10/3, ligesom Nordkraft Big Band spiller på Studenterhuset 4/4
Herfra glæder vi os til de kommende arrangementer – og ønsker masser af tilskuere og masser af medieomtale!
Musiksteder, værksteder, atelier, cafeer, øvelokaler og byhaver står klar til for alvor at springe ud i løbet af de kommende måneder.
———————
Topfoto ©Henning Quist Hansen. Huset i Hasserisgade.
Dejligt med anmeldelser af lokale kulturarrangementer – med ungt publikum og den ældre redacteur :), plus foromtale af kommende kunstnere og musikere på byens mindre scener.
Godt at se, at der er noget kapow i de “ gamle støvler” når der skal sparkes lidt til det nordjyske avisflagskib.:)