- Politik

Per Clausen – på vej til Bruxelles?

Author profile

Per Clausen begiver sig ind på et nyt område, når han stiller op som Enhedslistens spidskandidat til EU-Parlamentsvalget søndag den 9. juni. Enhedslisten står ifølge meningsmålinger til at bevare det mandat, Nikolaj Villumsen har siddet på i den seneste 5-årige periode. Men hvad er partiets væsentligste mærkesager, hvordan går valgkampen – og hvorfor forlader Per Clausen en rådmandspost i Aalborg Byråd for at begive sig til Bruxelles?

– Grøn omstilling – effektiv klima- natur- og miljøpolitik
– Forsvar af velfærdssamfundet med regulering af det indre marked
– Menneskerettigheder – forsvar af rettigheder for flygtninge, kvinder, LGBT-personer.

Det er de 3 temaer, der har topprioritet for Enhedslisten i valgkampen forud for valget til EU-Parlamentet søndag den 9. juni.

Og det er med aalborgensiske Per Clausen som spidskandidat for liste Ø.

Efter en urafstemning blandt medlemmerne er Per Clausen opstillet som partiets spidskandidat med Frederikke Hellemann (København) og Nana Højlund (Østjylland) på de næste pladser. Endnu en nordjyde, Runa Friis Hansen fra Brønderslev, er som nummer 13 med på listen over de 14 opstillede for Enhedslisten.

Per Clausen (Ø). Foto (c)Henning Quist Hansen

Enhedslistens politiske ordfører, Pelle Dragsted, udtrykte stor begejstring for den kommende valgkamp:
“Vi har valgt en stærk og bred liste med 14 kandidater fra hele landet, der alle er klar til at fortsætte Enhedslistens vigtige arbejde i EU-parlamentet for at trække Europa i en grøn, demokratisk og solidarisk retning. Vi vil være almindelige menneskers tillidsrepræsentant i EU-parlamentet, ligesom vi er det i Folketinget, kommuner og regioner. EU har brug for færre lobbyister og flere socialister”, skrev Pelle Dragsted i ”Enhedslisten har valgt kandidater til EU-Parlamentet 2024” på partiets hjemmeside.

Ved det seneste valg, i 2019, stillede Enhedslisten for første gang op til valget til EU-Parlamentet som selvstændigt parti. Her fik partiet 5.51 % af stemmerne og var i valgforbund med Folkebevægelsen mod EU, som fik 3.7 %. Det gav et klart mandat. Folkebevægelsen stiller ikke op til dette valg, og en del af deres stemmer må formodes at gå til Enhedslisten. Meget tyder på, at partiet kan bevare deres mandat, det understøttes også af de landspolitiske meningsmålinger. Ifølge en undersøgelse, offentliggjort af DR den 15/3, står Enhedslisten til en væsentlig fremgang i forhold til det seneste valg i 2022, fra 5.2% til 8.4 % af stemmerne.

Det er Nikolaj Villumsen, der har siddet i Europa-Parlamentet i den seneste periode. Han falder nu for Enhedslistens rotationsprincip, og på partiets kongres blev den nye opstillingsliste konfirmeret.

Med opstillingen fratrådte Per Clausen som rådmand for Klima og Miljø i byrådet i Aalborg, ligesom han har fået bevilget orlov fra byrådet. Det er noget af et spring fra kommunalpolitik i Aalborg til arbejde i EU-Parlamentet. Men Per Clausen har dog en del erfaring med EU-arbejde, ikke mindst i kraft af hans position som EU-ordfører for Enhedslisten i folketinget 2007-2011 og en plads i Folketingets Europaudvalg.

Middagsmøde
På et middagsmøde i Enhedslistens lokaler på Vesterbro i Aalborg lørdag den 20. april uddybede Per Clausen det politiske grundlag for Enhedslistens valgkamp.

Per Clausen slog fast, at den grønne omstilling er hovedprioriteringen og at Enhedslisten vil arbejde for en konkret indsats her og nu. EU’s klimamålsætninger skal skærpes, indsatsen skal leve op til Parisaftalen, der skal mere fokus på vedvarende energi og det skal slås fast, at gas og atomkraft ikke er grønne brændstoffer.

Lobbyer og erhvervsinteresser har for stor indflydelse på miljøpolitikken, det gælder landbrugslobbyen, men ikke mindst kemikalielobbyen, som ifølge Per Clausen står stærkere, hvilket i høj grad har til hensigt at undergrave den grønne omstilling. Derfor vil Enhedslisten arbejde konkret for at styrke kemikalielovgivningen. EU godkender alle stoffer, indtil det er bevist, at de er farlige. Enhedslisten vil arbejde for at gennemføre et forsigtighedsprincip – forbud mod farlige stoffer, et stof er farligt, indtil det er bevist, at det er ufarligt.

Specielt væsentligt er det, at den grønne omstilling bliver socialt retfærdig.

Enhedslisten vil arbejde for at bedre lønarbejdernes rettigheder. Udnyttelse af den rejsende arbejdskraft skal vanskeliggøres, blandt andet ved at fastholde nationalstaternes muligheder for at indføre højere standarder. Udbudsreglerne skal strammes, den danske model skal forsvares.

Desuden aktualiserer de nylige fyringer på slagteriet i Ringsted, at et forbud mod lange transporter af levende dyr og øget dyrevelfærd er et væsentligt punkt at tage op i parlamentet. Ligesom udsigten til en større repræsentation af det yderligtgående højre aktualiserer kampen for menneskerettigheder.

Per Clausen (Ø). Foto (c)Henning Quist Hansen

Interview med Per Clausen
Per Clausen er selvfølgelig i gang med en omfattende valgkamp, der fører ham vidt omkring i landet. Og som han skriver på sin Facebook-side, er det lykkedes næsten 100 % at bruge tog som transportmiddel. Det var da også, mens han sad i toget på vej til et valgmøde i Ringe onsdag aften, at Netavisnord fik et interview med Per Clausen:
– Enhedslisten er ikke i valgforbund med andre lister ved valget i år. Er det ikke er et problem?
– SF og Alternativet valgte os fra og valgte at gå i valgforbund med Socialdemokratiet. Det er jo deres valg. Jeg synes jo, det er ubegribeligt, specielt at Alternativet har valgt sådan, eftersom vi ligner hinanden meget mere, specielt på de væsentligste områder miljø, demokrati og flygtninge. På samme måde kan man måske undre sig over Radikale, som er i valgforbund med Venstre og Moderaterne, men det passer måske i virkeligheden meget godt med den politik, de ønsker at føre p.t. Og i øvrigt er de jo tilknyttet den samme parlamentariske gruppe i Bruxelles.

Føler du dig sikker på, at I får et mandat?
– Man kan jo ikke være helt sikker, men umiddelbart ser det godt ud. Det er jo lidt sparsomt med meningsmålinger ift. EU-Parlamentet, men vi står til en klar fremgang til Folketinget. 6 % skulle give et mandat, men det er klart, at vi har en rigtig vigtig opgave i at blive så synlige som muligt i valgkampen.

Synlighed
– Har i været synlige nok i den seneste periode?
– Der er jo ikke ret meget i Bruxelles, der er synligt i de danske medier. Der er stort set ingen offentlighed omkring parlamentets arbejde, og det er selvfølgelig et problem. Men Nikolaj har lavet et fantastisk arbejde. Vi kan konstatere, at vi har været med til at gennemføre forbedringer i forhold til lønarbejderrettigheder og på klimaområdet. Vi har opnået gode resultater, men i det store spil lever resultaterne selvfølgelig ikke op til de udfordringer, der er. Men vi står i dag væsentligt stærkere, end vi gjorde i 2019, vi har et godt samarbejde med de faglige organisationer og miljøbevægelsen, som vi skal udbygge i den kommende periode.

– I har siddet i gruppen The Left – Venstrefløjsgruppen i Europa-Parlamentet, eller GUE/NGL, som den så mundret hedder. Tilsammen har gruppen haft 37 ud af de 705 mandater i parlamentet. Fortsætter I der?
– Vi regner med at fortsætte. Samarbejdet har generelt set været godt, men det er selvfølgelig meget uigennemsigtigt, hvad der vil ske ved valget, så det må vi se på der. Men der er mange gode samarbejdspartnere i gruppen – men måske også nogle, vi ikke ligger helt så tæt på.

Foto EU-parlamentet

Betydning for Nordjylland
– Der er to aalborgensiske rådmænd, som er opstillet som spidskandidater for hver jeres liste – foruden dig er Kristoffer Storm opstillet for Danmarksdemokraterne. Hvad vil det betyde for Nordjylland, hvis I bliver valgt?
– Nu vil Kristoffer Sorm og jeg jo næppe fokusere på de samme temaer. Og vi skal ikke føre nordjysk politik i EU-Parlamentet. Men selvfølgelig kan det da være en fordel. Vi kender selvfølgelig Nordjylland bedre end de fleste andre, og det kan da have betydning for specielt vigtige sager som den tredje limfjordsforbindelse og udbygningen af skinnenettet i Nordjylland.

Farvel til rådmandspost
– Du opgiver en rådmandsstilling i byrådet i Aalborg?
– Det var et svært valg. Jeg ville meget gerne fortsætte, jeg har været meget glad for at kunne have indflydelse på klima- og miljøområdet i Aalborg, vi har opnået mange gode resultater og der er en meget spændende udvikling i gang. Men dels synes jeg jo også, at det er meget vigtigt at kunne være med til at sikre Enhedslisten et godt valg til EU-Parlamentet og at fortsætte det gode arbejde, vi har gang i. Og dels er det nok meget godt med et generationsskifte i byrådsgruppen, hvor det er glimrende, at Anna Aaen fortsætter som rådmand.
——
Hovedfoto EU-parlamentet

Skriv en kommentar til historien

avatar