3 sygeplejersker – Lisa Fuglsig Paarmann, Mie Thorsen, Gitte Lykkegaard Halse – fra Intensiv afdeling R på Aalborg Universitetshospital har startet foreningen Danish Nightingale Foundation. Foreningens formål er at yde støtte til sygepleje i kriseramte områder. Sidst i april rejser de tre sammen med endnu et bestyrelsesmedlem fra foreningen til Senegal for at skabe kontakter til lokale sygeplejersker som opstart på foreningens arbejde.
Netavisnord har talt med foreningens formand, Lisa Fuglsig Paarmann.
Hvorfor startede I foreningen?
Vi startede foreningen i 2017 på grund af frustrationer over krigen i Syrien, hvor der bevidst blev bombet hospitaler, så folk ikke kunne få hjælp og behandling.
Vores formål er at yde sygepleje i fattige og kriseramte områder ude i verden.
Jeg begyndte at samle sygehusudstyr – materiale der var kasseret på sygehuset, men som var brugbart. Jeg startede et samarbejde med Viomis Ais, som er en muslimsk nødhjælpsorganisation med hovedsæde på Nørrebro i København. De modtog materialet, som så skulle sendes til Syrien. Mie og Gitte meldte sig til til at deltage i projektet med at samle udstyr og få det videresendt.
Igennem vores arbejde med at samle hospitalsudstyr fik vi kontakt med Håndværkerprojektet i Aalborg Kommune og projektets leder, Peter Attrup, som rejser ud til diverse fattige områder i verden med det sygehusudstyr, som Håndværkerprojektet reparerer og gør funktionelt igen. Peter ville gerne samarbejde med os, men han mente, at vi skulle lave vores egen forening og rejse ud til fattige områder og lave sygepleje. Da det også viste sig at være kompliceret at få ting sendt til Syrien på grund af toldregler, og vi ikke selv havde mulighed for at følge udstyret ind i landet, kiggede vi ud over det. Vi håber dog stadig at kunne hjælpe i Syrien engang i fremtiden.
Hvad skal I i Senegal?
Det er en slags undersøgelsesrejse, hvor vi skal tale med lokale NGO´er, som kan være vores lokale samarbejdspartnere i området.
Vores plan er, at vi som et første mål skal til Senegal og finde ud af, hvad vi helt konkret kan bidrage med. Det, vi blandt andet har ladet os fortælle, er, at der på grund af massive klimaforandringer er problemer med fødevareproduktionen og at der derfor er et stigende problem med underernærede børn. Vi forestiller os også at vi vil undervise i blandt andet hygiejne, behandle sår og infektioner og dermed udøve sygepleje med fokus på at fremme viden og sygepleje til lokale, som så kan overtage sygeplejen i området.
Det lyder som store planer for en lille forening?
Vi har dels samarbejdet med Viomis Ais. Derudover er vi blevet medlem af CISU, som er en organisation og støtteordning, der er finansieret af Udenrigsministeriet. CISU støtter indsatser, der udføres i samarbejde mellem danske organisationer og deres partnere og andre organisationer i udviklingslande.
Peter Attrup har været så venlig at henvise os til nogle af de organisationer, han samarbejder med. Derved fik vi kontakt med Sidy Badji, som er formand for foreningen Karambenor, der understøtter udviklingen af civilsamfundet i Senegal. Gennem Sidy har vi fået oprettet et samarbejde med en lokal NGO, ADASEC, der modtager os i Senegal.
Endelig har vi fået Marianne Grant med i foreningen. Hun er lektor i fransk, hvilket vi har god brug for, da Senegal er et fransktalende land, og vi sygeplejersker har ikke lært fransk.
Hvordan kan man følge jeres arbejde?
Selvfølgelig igennem Netavisnord.
Derudover har vi lavet en facebook-side og har fået et samarbejde med Henrik Ammentorp Olesen, som har kreeret en fin hjemmeside til os.
Fremtiden – efter Senegal?
Vi mener, der er brug for vores sygepleje kompetencer ude i verden. Vi håber at arbejdet udvikler sig med tiden og vi vil rejse til forskellige områder og starte sygeplejeprojekter, der gerne skulle forbedre hygiejne, sænke antallet af infektioner og forbedre sundheden i området.
Foreningen har i dag godt 60 medlemmer.
Initiativtagere og bestyrelsesmedlemmer er Lisa Fuglsig Paarmann (formand), Anne Marie (Mie) Thorsen (næstformand) og Gitte Lykkegaard Halse. I bestyrelsen sidder endvidere Diana Paarmann (kasserer) og Marianne Grant.
Man kan følge foreningens arbejde og blive medlem på foreningens hjemmeside – www.danishnightingalefoundation.com
Håber der kommer rigtigt mange nye støttemedlemmer, der er hårdt brug for jer.