- Andet

Debat om udstødte i Aalborgs centrum

Author profile

Der er for meget uro i Aalborgs midtby. For mange har det ikke særligt godt, og de mange udsatte borgeres tilstedeværelse skaber utryghed blandt beboere og forretningsdrivende. Over 100 beboere og forretningsdrivende fra Aalborgs centrum var samlet til et borgermøde om udsatte i Aalborgs midtby. Midtbyens Samråd var arrangører og mødet viste med al ønskelig tydelighed, at der er kæmpefrustrationer.

Det er voldsomt. Der må ske noget nu, ellers bliver vi nødt til at flytte – det her kan man ikke byde os”. Eller ”Vi bor i Aalborg. Det her er bare en del af det at bo i Aalborg..En del af mangfoldigheden. Det må vi tage med!”.

Synspunkterne stod skarpt mod hinanden og eksemplerne på uro i Aalborgs bymidte var mange.

Midtbyens Samråd havde den 19. september indbudt til borgermøde hos Frelsens Hær i Skipper Clements Gade med spørgsmålene: Hvordan integrerer vi bedst muligt socialt udsatte borgere i Aalborgs Midtby? Hvordan understøtter vi en mangfoldig midtby, hvor der er plads til alle?
Formand Jørgen Andersen styrede det 2 timer lange møde med deltagelse af et panel bestående af rådmand for Job og Velfærd, Nuuradiin Hussein fra Socialdemokratiet, Politikommissær ved Forebyggelse Simon Hjorth Jacobsen, Jimmi K. Christiansen fra Midtbyens Samråd, daglig leder af Cafe Parasollen Lise Hansen og centerchef for Center for Sociale Indsatser i Aalborg Kommune, TinaMaria Larsen.

Rådmandens oplæg – med resten af panelet – fra venstre: Politikommissær Simon Hjorth Jacobsen. centerchef for Center for Sociale Indsatser Aalborg Kommune TinaMaria Larsen, Jimmi K. Christiansen, Midtbyens Samråd, daglig leder af Cafe Parasollen, Lise Hansen. Foto ©Henning Quist Hansen

Det var dog ikke panelet, der kom mest til orde. Det var de lidt over 100 fremmødte borgere, der for alvor dominerede mødet. Frustrationerne blev luftet.

De sociale problemer i Aalborgs midtby har næppe nogensinde været større end netop nu. Beboere og erhvervsdrivende i området omkring især Mølleplads, Søndergade og John F. Kennedys Plads oplever i stigende grad uro med larm, slagsmål og trusler og de sociale organisationer som Cafe Parasollen, Røde Kors og diverse varmestuer kan melde om stigende travlhed.

Hvad er problemet?
På mødet var der stort set enighed mellem borgere og det indbudte panel om en beskrivelse af problemet: der er flere socialt udsatte – misbrugere, hjemløse og utilpassede borgere i Aalborgs midtby. Og en del af de udsatte optræder mere voldsomt end tidligere.

Kirkens Korshærs Varmestue havde ved åbningen 45 brugere, nu er der 90.

Politiet havde ifølge Politikommissær Simon Hjorth Jacobsen i 2022 71 henvendelser om problemer i Søndergade. I 2023 var antallet 134, i 2024 har der været 434. Og som politikommissæren påpegede, er der formentlig et ret stort mørketal.

Tina Maria Larsen erkendte i sit indlæg, at der er store problemer – og at der er behov for nye løsninger og nye veje at gå.

Beboerne kunne supplere de faktiske tal med masser af eksempler fra det virkelige liv.
Bo, der bor i Danmarksgade ved Frederikstorv:
”Jeg har ikke oplevet noget, der er ringere. Jeg har boet mange steder, blandt andet i London, men her har vi dagligt selskab af 14-16 alkoholikere, der er livløse mennesker i buskadset, slagsmål og trusler.”

En beboer fra Søndergade sagde i sit indlæg: ”Det her er voldsomt. Tolerancen er opbrugt. Vi oplever trusler og slagsmål, folk tisser på gaden og råber til forbipasserende.”

Rene fra John F. Kennedys Plads: ”Problemerne er ikke afgrænset til Søndergade, hvor varmestuen er. John F: Kennedys Plads er en meget smuk plads, men den bliver ødelagt. Jeg har stor forståelse for de udstødte, men denne plads er byens ansigt udadtil, og den giver et forkert billede – med misbrug, salg af stoffer, larm, musik, slagsmål.”

Lise, Peder Barkes Gade: ”Vi har ikke 10 år. Vi lavede indsigelser for 10 år siden, vi vil gerne have en midtby med diversitet, men det her går langt ud over grænsen.”

Steve fra Frederikstorv: ”Vi har sagt det her i mange år. Er i døvblinde? I har bygget en fin legeplads, den bliver brugt til at sove i. Det her må stoppe nu!

Morten Nielsen har drevet restauranten Mortens Kro i Mølleåarkaden, et af samlingsstederne. I et indlæg på mødet sagde han:
– Jeg har samlevet med de her lidt skæve eksistenser i 27 år. De allerfleste er åbne og imødekommende, men jeg kan da mærke, at kontaktniveauet er blevet mere råt de seneste år. Jeg er da selv blev truet, uden at jeg dog har opfattet det som særligt belastende. Men miljøet er blevet mere råt, det, vi møder, er mere voldsomt.

Regionschefen for Kirkens Korshær, Jonas Jakobsen, var på linje med Morten Nielsen:
– Der er klart sket en ændring i karakteristika. Vi oplever øget brug af stoffer, der er mere misbrug, stærkere stoffer, flere psykiatriske tilfælde. Men det er ofte de samme 10-15 personer, der udgør problemet.

Kirkens Korshærs regionschef Jonas Jakobsen. Foto ©Henning Quist Hansen

Dem, det hele drejede sig om, de socialt udstødte, deltog ikke i mødet. Det gjorde selvfølgelig, at fokus for problemstillingen blev en smule ensidig, selvom mange af indlæggene udtrykte stor forståelse for de udsattes situation.

Lederen af Det Grønlandske Hus i Aalborg, Anna Lynge, erkendte, at der kan være problemer med grønlændere i Aalborg. Der bor 3200 grønlændere i regionen og 1600 i Aalborg. Boulevarden kaldes ligefrem Polarcirklen. De allerfleste har et fint liv og klarer sig godt, men der er problemer med nogle få. En del grønlændere er kommet til Danmark, fordi de har haft problemer i Grønland – og det har ikke været nemt at blive integreret i Aalborg med det udgangspunkt. Det er ikke mindst grønlændere, der findes på John F. Kennedys Plads, hvor de fylder meget. Opfordringen til beboerne lød: indtag selv pladserne – brug pladsen på en positiv måde, ellers er der ikke meget liv på pladsen.

Løsningsforslag
De vigtigste tilbud for de socialt udsatte er:
– Kirkens Korshærs varmestue, Søndergade 14. Opdelt i en dag- og nat varmestue
– Blå Kors Hjerterummet, Jyllandsgade 24
– Cafe Parasollen, KFUM, Boulevarden 19
– Frelsens Hærs Varmestue, Møllepladscentret, Skipper Clements Gade 11
– Forsorgscentret Svenstrupgård
– Gadeteamet
– Gadesygeplejersken

De væsentligste problemer oplevedes ifølge deltagerne i høringen i forbindelse med natvarmestuen i Søndergade.

Det var ikke løsningsforslagene, der dominerede debatten. Men rådmanden havde dog 3 forslag til afhjælpning af problematikken:
– Den socialfaglige indsats skal styrkes – vi har mange dygtige medarbejdere, som er i dialog med de udsatte og gør en stor indsats. Men mange medarbejdere tager hjem klokken 15 eller 16. Vi skal skrue op for indsatsen om aftenen og i weekends.
– Vi skal understøtte Kirkens Korshærs arbejde med en øget indsats på varmestuer
– Vi skal kigge på de fysiske rammer for varmestuerne – uroen opstår primært sen eftermiddag – aften – nat og i weekenderne. Er de fysiske rammer gode nok? Kan der arbejdes på en udflytning af varmestuerne fra Søndergade?

Nuuradiin Hussein udtrykte stor forståelse for, at mange borgere oplever problemer, men betonede også, at det ligger i Aalborgs DNA at tage sig af borgere med problemer og at Aalborg vil være en rummelig by med plads til alle – beboere, erhvervsdrivende, socialt udsatte.

Rådmand Nuuradiin Hussein (S) Foto ©Henning Quist Hansen

Fra mange sider blev der opfordret til, at der sker en udflytning af varmestuerne fra Søndergade. Ved en håndsoprækning tilkendegav op mod 80 % af deltagerne, at de ønsker en flytning. En ting, som Kirkens Korshærs regionschef, Jonas Jakobsen, ikke er begejstret for, fordi man ikke kan placere de udsatte hvor som helst – og fordi en flytning af problemet ikke er det samme som en løsning af problemet.

Jonas Jakobsen påpegede, at en flytning af varmestuerne vil flytte problemet – noget flytter med, andet flytter ikke med. ”Jeg tror grundlæggende ikke, at en flytning vil føre til noget”.

Budgetforhandlinger
Borgermødet fandt sted få dage før byrådets vedtagelse af budgettet for det kommende år. Og på mødet kunne man konstatere, at der var politisk enighed om at afsætte flere midler til de udsatte borgere.

Der var mange byrådspolitikere til stede i salen. Og herfra kunne SF og Radikale Venstre love, at de ville arbejde for flere bevillinger, det samme gav rådmand Nuuradiin Hussein udtryk for. Og efter budgetforhandlingerne 25/9 kunne man da også bekræfte, at der er afsat 2 mio til forbedring af de socialfaglige indsatser og 1.5 mio til arbejde med at finde et nyt sted for en natvarmestue.

Videre arbejde
Problemerne omkring de socialt udsatte i Aalborg løses ikke på et enkelt møde. Det var da også opløftende, at rådmanden opfordrede alle, der havde lyst, til at opgive navn og adresse, så de kunne blive indkaldt til at arbejde i en task-force, der kan se på løsningsforslag.

Derudover kunne Jørgen Andersen stille i udsigt, at Midtbyens Samråd vil indkalde til yderligere en debatdag inden årets udgang, og at der til stadighed arbejdes med problematikken.

I hvert fald er det væsentligt, at de udsatte i højere grad høres og inddrages i forbindelse med arbejdet – og at der ikke foretages panikflytninger, som kun vil flytte problemet.

Netavisnord vil i løbet af efteråret følge arbejdet – og uddybe ikke mindst de politiske forhandlinger og Kirkens Korshærs arbejde.
——
Hovedoto: Et udsnit af mødets deltagere. Foto ©Henning Quist Hansen

Skriv en kommentar til historien

avatar