Efter coronapausen er den levende kultur ved at vende tilbage. Teatre, biografer og spillesteder er genåbnede, publikum er vendt tilbage. Også Ordkraft, den normalt årligt tilbagevendende festival for litteratur, vender nu tilbage, omend i en lidt neddæmpet form. Men det bliver med fuldt tryk på ordenes magi i et længe savnet møde mellem forfattere og publikum – lørdag d. 18/9 på Nordkraft i Aalborg. Der er stadig billetter at få – og det giver også mening at møde frem uden billet. Billetter kan købes i informationen på Nordkraft på dagen – og der er masser af gratis arrangementer, hvor alle kan deltage.
Der skal mere end en pandemi til at holde det levende ord nede!
Lørdag kan man i Aalborg endelig igen opleve et levende møde mellem forfattere og publikum, når litteraturfestivalen Ordkraft finder sted i Nordkraft.
Der er stadig billetter at få – og det vil da være synd at gå glip af denne oplevelse!
Normalt afholdes Ordkraft som en 3-dages festival i marts. Sådan har det været siden den første litteraturfestival i 2011. Men i 2020 blev festivalen helt aflyst på grund af corona. Og i år var det umuligt at afholde festivalen i foråret.
I stedet planlagde man i god tid en en-dages festival i september – uden helt at vide, hvordan forholdene ville blive.
En anderledes festival?
– Man kan godt sige, at det er en festival lidt på vågeblus”, udtaler Anine Sander Kaas, som er projektleder for festivalen. – Da vi skulle planlægge årets festival var vi enige om, at det ikke ville give mening med en 3-dages festival på grund af restriktionerne. Vi kunne dengang ikke vide, hvordan forholdene ville udvikle sig. Men vi har jo været superheldige, nu ligger festivalen lige her, hvor alle restriktioner er ophævede, og hvor alle, både forfattere, publikum og os som arrangører har voldsom lyst til at komme i gang igen.
Jeg vil ikke sige, at det er en amputeret festival, selvom den kun strækker sig over en dag. Men det bliver anderledes på mange måder.
Cremen af de danske forfattere deltager – og der er næsten lige så mange med, som vi normalt har med over tre dage. Det bliver meget intenst – og meget spændende!
Der er ikke noget at sige til, at Anine Sander Kaas glæder sig til lørdagens festival. Hun blev valgt som koordinator for festivalen, netop som corona-epidemien bredte sig. Hun har altså foreløbigt måttet aflyse 2 festivaler – nu ser hun frem, at tredje gang bliver lykkens gang.
– Hvordan vil man som publikum opleve, at festivalen bliver anderledes?
-Først og fremmest foregår det hele et sted – på Nordkraft. Og også der er arrangementet skåret noget ned. Vi plejer at have 12 scener, i år har vi 3. Og vi plejer at have noget ude i byen – Vor Frue Kirke, Utzon, Musikkens Hus. Der har vi skåret ind til benet. Men det bliver anderledes i 2022-udgaven!
Leg med nye muligheder
– Vi har valgt at eksperimentere en del med formen. Man kan sige, at coronaaflysningerne faktisk har givet os nogle positive muligheder for at lege med nogle nye muligheder. Det er nogle tanker, vi har udviklet over længere tid – og nu får vi mulighed for at prøve dem af.
Som noget nyt og megaspændende afholder vi medleys. Man køber billet til 2 timers medley – hvor vi har samlet forfattere om et fælles tema. På mange måder ligner det det, vi plejer at gøre – en samtale mellem en forfatter og en moderator. Men altså flere omgange – med fælles tema.
Jeg kan også godt lide, at vi har bassisten Kenneth Dahl Knudsen og rapperen Jonny Hefty med. Det gør det mere varieret og intenst. ½ times snak, musik, så en ny konstellation. Jeg tror, det bliver godt med det mix mellem genrer!
– Det giver nogle indholdsmæssigt spændende muligheder – folk kommer måske for at opleve en bestemt forfatter, og nu får de så også andre kunstnere med, så man kan opleve noget andet og mere end det, man lige kom efter. Det er også rent praktisk smart, fordi der ikke er så meget omplacering af publikum.
Men det er supergodt – det er tydeligt, at der sker noget anderledes – og der kommer til at foregå noget hele tiden. Bibliotekernes scene er flyttet udendørs, til Teglgårds Plads. Der bliver lyttelounge, små interviews, poesiens bus, hvor man kan opleve lyrikere læse op og fortælle.
Blivende ændringer
– Er det ting, I forventer vil indgå i de kommende festivaler?
– Ja, helt sikkert. Vi er selvfølgelig allerede ved at forberede 2022-festivalen. Der vender vi tilbage til formen med en tredages festival – og de nye tanker med medley og blanding af genrer vil vi helt sikkert arbejde videre med. 2022-festivalen finder sted 7-9/4. Altså igen over tre dage. Og så regner vi med igen at kunne få udenlandske forfattere med. Det har vi været afskåret fra i år. Mest skandinaviske, men måske også forfattere andre steder fra. Vi har også snakket om at udvide konceptet med medleys – f.eks. ved at lægge overraskelser ind, forfattere, der ikke er med i programmet og lignende.
Kommer publikum?
– Man kan vel være bekymret for, hvorvidt publikum er klar til at deltage i festivaler. Hvordan er forsalget gået?
– Det er gået over al forventning. Vi har faktisk aldrig tidligere solgt så mage billetter i forsalg! Man har kunnet købe billetter på hjemmesiden, og det er der overraskende mange, der har gjort. Vi har nok også været ret konservative med hensyn til vores forventninger, vi har lavet nogle forsigtige estimater. Men vi er blevet meget positivt overraskede. Vi er meget tilfredse med den opbakning, vi har mærket. Vi har klart mærket, at folk har savnet at komme ud til arrangementer. Et af formålene ved at lave en festival i september er at vise, at vi stadig er her. Det er lykkedes. Det er vi stolte over. Vi higer efter fælles kulturelle oplevelser!
– Det virker som om, I har kunnet få de forfattere, I har haft lyst til at invitere?
– Ja, forfatterne står nærmest i kø. De kender Ordkraft. Vi har klart kunnet mærke, dels at vi har et godt ry blandt forfatterne, dels at forfatterne gerne vil ud og møde publikum. De ved, at de bliver behandlet godt, at der er gode muligheder for at møde publikum og andre forfattere, at vi laver arrangementer, hvor både forfattere og publikum kommer ned under huden på værkerne. Mange forfattere bruger Ordkraft som en slags netværkssted, hvor de har gode muligheder for at snakke med kolleger. Og vi kan mærke, at de har været ekstra motiverede i år. De mangler i den grad at komme på græs!
– Er der slet ikke noget at være sur over?
– Jo, vi er stadig lidt sure på corona. Og så sent som i aftes (onsdag, red) fik vi at vide, at et af vores hovednavne, Rasmus Tantholdt, stadig er i Afghanistan. Så han har altså måttet sende afbud. Til gengæld har han lovet, at han vil deltage direkte fra Afghanistan via et videolink – så det bliver spændende. Det er sådan noget, der sker op til en festival. Også Helle Helle og Jens Smærup Sørensen har måttet sende afbud, men heldigvis er det ikke noget, vi har haft nogen indflydelse på – og vi har sikret os en glimrende erstatning i Leonora Christina Skov, som har været med før – og som er enormt populær. Sidst måtte hun signere bøger langt ud over den aftalte tid.
Aalborgs eller Nordjyllands festival?
– Opfatter i jer som Aalborgs eller hele Nordjyllands festival?
– Vi har lavet en brugerundersøgelse, der klart viser, at vi er Nordjyllands festival – mere end Aalborgs. Der kommer folk fra hele Nordjylland – fra Thisted til Skagen. Men vi vil da gerne være hele Danmarks festival! Der kommer folk fra hele landet – men selvfølgelig mest fra Nordjylland.
Nu centrerer vi godt nok årets festivaldag på Nordkraft. Men vi laver mange andre arrangementer, der er ret meget fart på.
Vi har fået støtte fra landdistriktspuljen, det gør, at vi kan komme rundt, blandt andet til Hammer Bekker og Nøvling Forsamlingshus. Der sker noget ud over den ene dag, der er virkeligt liv igen! Det er første gang, vi kommer ud over Aalborgs bygrænse.
Derudover arbejder vi sammen med Aalborg Kommune om et projekt, Vi genstarter Aalborg sammen. Vi havde et fantastisk arrangement på Cafe Ulla Therkildsen London, hvor Souvenirs deltog med sang og musik – og med en præsentation af deres yndlingsbøger. Der var helt fuldt, en fantastisk stemning – og også Souvenirs var glade for at komme ud og opleve den levende kultur igen.
Vi har også haft et fint arrangement med Andreas Kraul (fodboldkommentator på DR) og Claus Nivaa, som læste sine fodbolddigte op. Det var helt stærkt at opleve et litteraturpublikum, som bestod mest af mænd!
Vi har faktisk mange aktiviteter i gang – det kan man læse om på vores hjemmeside…
Hvad med de lokale forfattere?
– Der er en lokal forfatter med i hvert medley. Og derudover er det lokale vækstlag noget af det, vi gerne vil arbejde meget mere med. Vi har diskussioner i gang om, hvordan det skal foregå, men foreløbig har vi ikke truffet nogle beslutninger – så vi kan ikke sige noget bestemt endnu. Men det skulle gerne kunne ses, når programmet for 2022 kommer!
Og så har den lokale kunstner Nils Sloth lavet en meget fin støtteplakat, der kan købes på lørdag.
Udvælgelse af forfattere
– Hvordan udvælger i forfatterne?
– Vi har en bestyrelse, som står for de overordnede rammer, vi har mig som koordinator – og så har vi en redaktionsgruppe af litteraturkyndige. Hvert år har vi et overordnet tema for festivalen, så vi vælger efter forfattere, der passer til temaet, vi forsøger at blande smalt og bredt, lokalt og nationalt og også gerne internationalt – og så selvfølgelig aktualitet. Og publikum må meget gerne komme med ideer – man kan sende en mail via vores hjemmeside.
– Det virker ikke som om at bogen er død?
– Nej. Jeg har ikke tal på det, men vi kan mærke en stor interesse fra brugerne, både på bibliotekerne og festivalen. Corona slår ikke begejstringen for skønlitteratur ned. Tværtimod. Vi havde under nedlukningen en ”to-go-ordning” på biblioteket, hvor 2 kolleger var på vagt af gangen. De kunne udlevere pakker med 2 bøger pr. kunde – det var en kæmpe succes, folk VIL litteraturen.
Lydbogsudlånet og de digitale udlån på e-reolen er steget markant. Og vores fornemmelse er, at udlånet af papirbøger ikke er faldet, at udlånet er cirka som før nedlukningen. Vores indkøb på bibliotekerne er heller ikke faldet – og forlagene melder jo ikke om røde tal på bundlinjen. Så det virker som om, at coronakrisen faktisk har øget folks læselyst.
———————
Topfoto: Plakat af Nils Sloth
Skriv en kommentar til historien