Ved kommunalvalget i Aalborg Kommune i 2021 stillede 7 lister op i et valgforbund – Det grønne Valgforbund – med det formål at styrke den grønne omstilling og ikke mindst at hindre den tredje limfjordsforbindelse i at blive etableret. Vi har bedt et par af de implicerede om at vurdere samarbejdet og resultaterne – og ikke mindst om at se frem mod kommunalvalg 2025 den 18/11.
7 lister til kommunalvalget i Aalborg i 2021 gik sammen om at danne Det grønne Valgforbund med et klart formål om at styrke den grønne omstilling og at forhindre den tredje limfjordsforbindelse i at blive realiseret.
De 7 lister var de etablerede partier SF, Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre sammen med de mindre – og mindre kendte – lister Trafikalt Folkeparti, Kommunisterne og Veganerpartiet.
Valgforbundet fik et glimrende valg: Lidt over 25.000 vælgere stemte på en af de 7 lister, som fik valgt 7 mandater – 3 til Enhedslisten, 2 til SF og 2 til Radikale Venstre, 4 mandater mere end ved valget i 2017. Som følge heraf blev både Jes Lunde fra Radikale Venstre og Per Clausen fra Enhedslisten rådmænd – Clausen endda for klima og Energi.
Og nok så væsentligt havde Det grønne Valgforbund styrke til at sikre at klimapolitik og den grønne omstilling i almindelighed og modstanden mod den tredje limfjordsforbindelse i særdeleshed blev et af de helt dominerende temaer i valgkampen, godt støttet af bevægelser som Aalborgs Grønne Hjerter, Den Grønne Studenterbevægelse, Bedsteforældrenes Klimaaktion og Borgerbevægelsen mod en tredje limfjordsforbindelse i Egholm-linjen.
Nu er godt og vel 3/4 af byrådsperiode gået, om lidt under 8 måneder er der igen kommunalvalg.
Så hvordan vurderer de implicerede det arbejde, der er gjort, de resultater, der er opnået? Og hvordan forholder de sig til det kommende valg?
Valgforbundet – en succes der gentages!
Per Clausen var spidskandidat for Enhedslisten, der blev det største parti i Det grønne Valgforbund. I dag er Per Clausen ikke i tvivl om sin vurdering af Det grønne Valgforbund:
– Det grønne Valgforbund har klart været en succes. Alle partier fik klar fremgang og Det grønne Valgforbund fyldte – sammen med klima- og miljøbevægelsen – meget. Der er ingen tvivl om at valgforbundet var udslagsgivende for succesen, og det er stadigvæk sådan, at de tre partier i byrådet repræsenterer en tendens til at tage klima- og miljøpolitikken mere alvorligt end de øvrige partier. Der er stadigvæk et tæt samarbejde mellem partierne og med bevægelserne uden for byrådet. Måske ikke altid lige tydeligt eller helt perfekt. Men hvis man ser på de øvrige partier i byrådet, er det klart, at samarbejdet i Det grønne Valgforbund er nødvendigt. Derfor er det også glædeligt, at de tre partier i byrådet igen stiller op som et grønt valgforbund – om de øvrige lister, der var med, også stiller op igen, ved jeg ikke – udover at Trafikalt Folkeparti jo desværre ikke kan deltage…

– Opfatter du de tre partier som de eneste i byrådet, der tager miljø og klima alvorligt?
– Det må man sige. Borgmesteren kalder godt nok sig selv både grøn og rød, men sandheden er vel, at deres politik ikke er hverken grøn eller rød. Da vi vedtog klimaplanen for Aalborg Kommune, var det klart, at vi har gjort noget, men vi er ikke i mål. Og nu kan man så se det overraskende, at byrådet er i færd med at lave modsatrettede initiativer. Det gør det vel klart, at der er mere behov for et grønt valgforbund nu end nogensinde.
For os var det væsentlige selvfølgelig modstanden mod limfjordsforbindelsen over Egholm, og hvad deraf følger, nemlig at vi skal sørge for bedre fremkommelighed for cykeltrafikken og den kollektive trafik, specielt plusbussen, som har været en klar forbedring. For at sikre fremkommeligheden for plusbussen i særdeleshed og kollektiv trafik og cykeltrafik i almindelighed har det været nødvendigt at lave restriktioner for privatbilismen. Langt de fleste af disse restriktioner har været en succes. Man kan diskutere værdien af enkelte af restriktionerne, men som hovedregel har de betydet større fremkommelighed, mindre støj og forurening, langt mere menneskelige forhold i både midt- og vestbyen.
– Men restriktionerne er truede? På mødet i By- og Landskabsudvalget den 13/3 vedtog flertallet, bestående af rådmand Jan Nymark Thaysen, socialdemokraterne Tobias Bøgeskov og Helle Frederiksen, den konservative Sofie Therese Svendsen og Danmarksdemokraten Peter Lindholt at rulle de fleste af trafikrestriktionerne i vest- og midtbyen tilbage, til trods for at forvaltningen anbefalede at bevare de fleste restriktioner. Kun Jane Østergård (SF) stemte imod, mens Enhedslistens Lasse PN Olsen var fraværende.
– Jeg synes, det er sørgeligt. Rådmanden – Jan Nymark Thaysen – kalder initiativerne for at fremme plusbussens fremkommelighed for diskriminerende overfor privatbilismen. Men hele formålet er jo netop at fremme fremkommeligheden for plusbussen for at flytte trafik fra privatbilismen til kollektiv trafik. Man kan ikke lave fordele for alle trafikformer på en gang – med mindre man vil rykke hele husrækker ned i midtbyen, som man overvejede i 1970´erne. Der er vi vel trods alt nået længere.
Det er klare tilbageskridt, dels at man vil sløjfe plusbus 2, hvor man ellers har fået statslige midler til forberedelsesarbejdet, dels at man vil rulle trafikrestriktionerne tilbage. Det er entydigt et udtryk for prioritering af privatbilismen på bekostning af kollektiv trafik og cykeltrafik – det er klart den forkerte vej at gå – og et klart udtryk for, at der er behov for et grønt valgforbund, en styrkelse af de grønne partier – og her viser Socialdemokratiet endnu engang, hvor de står. Heldigvis skal forslagene også gennem Klima. Og Miljøudvalget”

– Det må være lidt træls at sidde i Bruxelles og se de gode initiativer rullet tilbage?
– Jeg er lidt desorienteret over hvad Socialdemokratiet har gang i. Det er som om de er bange for deres egen skygge. De har åbenbart et klart indtryk af, at hvis der skal ske nogle ændringer i Aalborg by, koster det stemmer. Derfor tør de ikke stå ved trafikreguleringerne. Det er åbenbart sådan at det at en person i en bil har problemer med at komme rundt fylder mere end at 70 personer i en bus har problemer.
Måske skal de indse, at det at købe varer i butikker i midtbyen er på vej ud, at der er andre måder at skabe liv i midtbyen på end gennem butikker, man næsten kan køre helt ind i. I øvrigt er trafikreguleringerne ikke den væsentligste grund til butiksdøden i midtbyen. Boligpriserne i et område, hvor de fleste ejendomme ejes af 2-3 personer med næsten monopol på bolighandlen er en væsentlig grund, ligesom udbygning af både City Syd og City Nord. Det er væsentligt med en diskussion af, hvad der positivt skal ske for at skabe liv i midtbyen. Midtbyens Samråd har lavet nogle gode initiativer, det kniber at få flertallet i byrådet ud af busken.
Valgforbundet – set fra klima- og miljøbevægelsernes vinkel
Jens Kruhøffer bor i Nørholm og er – blandt meget andet – næstforperson i Klimabevægelsen, med i Bedsteforældrenes Klimaaktion Aalborg og Aalborgs Grønne Hjerter, ligesom han sidder i Randers Kommunes Bæredygtighedsudvalg på Klimabevægelsens vegne. Han er altså ikke direkte en del af Det grønne Valgforbund, men han har mange berøringsflader med både kommunen og valgforbundet.
– Jeg prøver at samarbejde med kommunen om at få mere grøn omstilling i gang, men så må de finde sig i, at jeg den næste dag står med skilte udenfor og protesterer mod den tredje limfjordsforbindelse, siger han.

– Megen grøn tale og sort handling
-Hvordan har klima- og miljøpolitikken det i Aalborg?
– En gammel frase går på, at man taler meget grønt og handler sort. Det er desværre også gældende for Aalborg. Der er alt for mange grønne formuleringer, som man ikke omsætter til praksis.
For mig er den grønne sag alt, alt for presserende til den slags. Det helt overskyggende er, at man har besluttet sig for at gå ind for Egholmforbindelsen – det sætter en lang række ting i spil.
Klimabelastningen bare ved anlægsdelen er på 800.000 tons co2, det er den næststørste udleder i Nordjylland efter Rørdal. Min pointe er, at Egholmsforbindelsen er elefanten i rummet. Alle er dybt trætte af at snakke om den, det kan bare ikke være anderledes, fordi den er så dominerende og ødelæggende. Det gælder forurening, det gælder dyreliv, det gælder støj, alting. Så længe den er planlagt, må den dominere al diskussion.
– Mener du, at klima- og miljøbevægelsen står svagere end for 4 år siden?
– Egholm gør det svært at svinge sig op og sige at noget er bedre. Men selvfølgelig er der sket positive ting. I Nørholm har vi et fantastisk initiativ, hvor vi gennem projektpenge får etableret vådområder ned mod fjorden, så der ikke ledes co2 ud i fjorden. Der sker gode ting her og der – en personkreds omkring Hasseris Grundejerforening har netop indgivet et borgerforslag om, at maksimumsgrænsen for trafikstøj i bebyggede områder maksimalt må være 53 db og at der skal sættes langt flere penge af til støjværn. Hold øje med det.
Det samlede billede er, at man ikke prioriterer området så stærkt, som man bør. Man taler om at nedlægge klimaforvaltningen – der må være en smertegrænse for, hvor lavt man prioriterer klimaet! I det mindste bør man have et bæredygtighedsudvalg som i Randers Kommune, hvor miljøet rangerer over alt andet – og udvalget har status som vagthund.
– Hvordan har samarbejdet mellem Det grønne Valgforbund og bevægelserne været?
– Det grønne Valgforbund er meget lydhøre overfor bevægelserne. Og jeg vil sige, at vi har haft stor nytte af valgforbundet. Vi har hele tiden behov for at få taget sager op i byrådet, vi kommunikerer meget. Nok har vi ikke fået stoppet Egholm-motorvejen endnu, men vi fik flyttet Radikale Venstre på Christiansborg i forhold til strukturforliget. Så meget dynamik har der været i miljøbevægelsen.
Vi bliver hele tiden klogere, f.eks. angående det politiske spil, en af farerne er, hvis man ikke forstår det politiske spil mellem politikere, organisationer og erhverv. Vi er oppe imod storentreprenører, der arbejder sammen med det politiske niveau.
Sidste byrådsvalg viste klart en modstand blandt vælgerne, specielt udtalt i de områder, der ligger tæt på motorvejen. Og nu kommer der så en valgkamp, hvor Egholmmotorvejen ikke kan undgå at blive et hovedtema. Der er det vigtigt, at vi – partier og bevægelse – viser alternativer til motorvejen. Der ligger nogle rigtigt gode forslag til øget mobilitet, blandt andet fra Ingeniørforeningen om kollektiv trafik, godstransport og cykeltrafik. Valgresultatet er selvfølgelig vigtigt, men valgkampen er en samtalemulighed, det er det eneste tidspunkt, de er nødt til at snakke om motorvejen. Der har hersket en imponerende tavshed efter valget, men valgkampen skal bruges – og det er ikke kun befolkningen, der skal lytte til politikerne, politikerne skal lytte til befolkningen!
Det er ufatteligt, at flertallet i By- og Landskabsudvalget har besluttet at rulle en del af trafikrestriktionerne tilbage. Jeg troede, man trods alt havde en ide om at mindske biltrafikken i Aalborg, men nej. Og oven i købet er det nu muligt for staten at bremse tiltag, der generer biltrafikken. Der er virkelig brug for klimabevægelsen og de grønne partier!
Alt i alt er der ingen tvivl om, at arbejdet for en socialt balanceret klimaindsats er det vigtigste overhovedet på dagsordenen. Og man skal ikke glemme, at der snart bliver rejst en retssag mod Egholmmotorvejen. Retssagen understreger, at vi ikke har givet op.
—–
Hovedfoto: Aalborg Byråd med 7 medlemmer valgt fra Det grønne Valgforbund