Støjberg har fået sig en rigsret på halsen og meldt sig ud af Venstre. I sin afskedstale lægger hun sig ud med dele af baglandet, som hun ellers påberåber sig at repræsentere.
Netavisnord har tidligere beskæftiget sig med Støjbergsagen, https://netavisnord.dk/politik/stoejbergsagen-barnebrud-eller-lovbrud/.
Nu foreligger der en rigsretsanklage mod hende, som bakkes op bl.a. af hendes eget parti, og
Støjbergs reaktion har været en udmeldelse af Venstre. På partiets landsmøde udtalte hun bl.a.:
”Det går ikke, at vi så meget som ét sekund glemmer, at vi står midt i en værdikamp hver eneste dag. En stram udlændingepolitik skal man bære i hjertet. Venstre skal kæmpe for et Danmark i balance. Jeg er bekymret, når jeg ser, at Danmark er ved at knække. Og jeg kan mærke, hvordan forbindelseslinjerne til Christiansborg og København bliver svagere og svagere. For os, der bor uden for de store byer, kan man næsten fysisk fornemme, hvordan forskellene vokser. Vi må aldrig glemme lastvognsmekanikeren i Holstebro og dem, der går i gummistøvler, sikkerhedssko og Kansas. Det er trods alt sådan, at Produktions-Danmark i høj grad er den del af Danmark, hvor værdierne skabes og pengene tjenes. I ved, hvad jeg står for: Det er de værdier, som kernebaglandet i Venstre har kæmpet for i mange, mange år”.
En række jyske Venstre-borgmestre har lagt afstand til Støjbergs forsøg på at tale en modsætning mellem hovedstaden og provinsen op. Og i Vendsyssel falder hendes udtalelser heller ikke i ubetinget god jord.
Frode Thule Jensen er landmand i Østervrå i det centrale Vendsyssel. Han har siddet i byrådet for Venstre i Frederikshavn Kommune i en årrække og føler sig ikke dækket ind af Støjbergs konfrontatoriske bestræbelse på at så splid mellem København og de mindre byer.
– Jeg synes, det er noget vrøvl at hævde, at Venstreledelsen har mistet jordforbindelsen, og at Christiansborgpolitikerne ikke har sans for, hvad der sker i baglandet. Adskillige af landspolitikerne kommer fra Jylland og ved, hvad der rører sig i Udkantsdanmark. Og de er naturligvis også bevidste om, at levevisen er forskellig i hovedstaden og ude i landet. Men det gælder for alle partier, og jeg ser det som en styrke, at et så lille land trods alt rummer en befolkning med forskellige værdier. Det skal der være plads til. Jeg kunne ikke drømme om at give 55 kroner for en caffé latte, men det skal ikke afholde andre fra at gøre det.
– Venstre kom i forbindelse med Støjbergs udmeldelse med et forslag, der skal stramme op på integrationen og muligheden for at få statsborgerskab. Partiet kræver f.eks. yderligere spørgsmål om danske værdier til indfødsretsprøven, f.eks. hvad man gør, hvis ens religion og dansk lovgivning siger noget forskelligt. Derudover skal man skrive en kort, motiveret ansøgning om, hvorfor man gerne vil være statsborger. Og så skal en personlig samtale klarlægge, om man har danske værdier. Hvad tænker du om de forslag?
– Mht. stramningerne af muligheden for at få statsborgerskab opfatter jeg dem som sindelagskontrol og symbolpolitik. Forslagene er fremsat for at vise, at Støjberg ikke har ret i, at Venstre under Jakob Ellemann har slækket på udlændingepolitikken. Efter min opfattelse kan man ikke – og skal heller ikke – lovgive om holdninger og social kontrol. Det er ikke et liberalt synspunkt.
– Sørger du over Støjbergs udmeldelse?
– Nej, hun havde spillet sig op i et hjørne, hvorfra der ingen vej var tilbage. Løkke burde have fyret hende, da det gik op for ham, at hun med ombudsmandens ord havde handlet ulovligt. Så havde vi undgået al den larm og ståhej – og en voldsom dyr kommissionsrapport og rigsretssag.
Kan sagen bære en rigsret?
– Jeg synes, barren er sat meget lavt. Men på den anden side har vi nu en kommissionsrapport, der er ret klar i mælet, og da Løkke som sagt ikke greb ind i tide, er der vel ingen vej tilbage, slutter Frode Thule Jensen.
———————-
Topfoto: Inger Støjberg. Arkivfoto Annika Haas, Wikimedia Commons