- Sundhed og livsstil

Nordjydernes sundhedstilstand

Author profile

Hvordan ser nordjydernes sundhedstilstand ud, når den måles på rygning, alkoholindtag, kost, vægt, motion og mentalt helbred? Og hvordan er sundhedstilstanden sammenlignet med landsgennemsnittet og de øvrige regioner? Og hvordan har sundhedstilstanden udviklet sig over tid?

Statens Institut for Folkesundhed har på ny kortlagt danskernes sundhed. Undersøgelsen er baseret på data fra et spørgeskema udsendt til 25.000 borgere på 16 år og derover med bopæl i Danmark. 41 % af de adspurgte har besvaret spørgsmålene. Det relativt høje bortfald bevirker, at repræsentativiteten kan være påvirket heraf, og at undersøgelsens resultater derfor skal tages med et vist forbehold.

Spørgeskemaet stillet de udvalgte i stikprøven indeholder bl.a. spørgsmål om rygning, kost, alkoholforbrug, motion, mentalt helbred og overvægt, og svarene sammenstilles med baggrundsvariable som køn, alder, uddannelse, stilling samt bopæl.

I denne artikel vil vi fokusere på bopæl og undersøge, om der er signifikante forskelle på sundheden i Nordjylland og resten af landet.

Det er femte gang, SIF undersøger danskernes sundhed, og det giver mulighed for at følge udviklingen.

Rygning
Rygning øger risikoen for en lang række alvorlige sygdomme og tilstande, herunder lungekræft, KOL og hjertekarsygdom.

12% af danskerne ryger dagligt. I 2010 var tallet 21. Nordjyderne skiller sig ikke markant ud fra landstendensen (11,6%).

Alkohol
Når det handler om at leve op til Sundhedsstyrelsens anbefaling om, at man kun drikker 10 genstande om ugen, viser undersøgelsen, at blot 13,6 % af nordjyderne ikke overholder denne grænse. Det er den laveste score sammenlignet med de øvrige regioner.

Foto Wikipedia Commons

Som det fremgår af tabel 3, er der sket et fald på næsten 10 procentpoint fra 2010 til 2023 for andelen, der drikker mere end 10 genstande om ugen.

Kost
Usunde kostvaner kan fremme hjertekarsygdom, type 2-diabetes, kræft, samt overvægt.

I undersøgelsen belyses befolkningens kostvaner på baggrund af en kostscore, der kan ses som et samlet udtryk for kostens ernæringsmæssige kvalitet. Respondenterne har tilkendegivet deres indtag af frugt, grønt, fisk og fedt. Næsten hver 5. dansker lever kostmæssigt usundt.

Foto Wikipedia Commons

Kigger vi på, hvordan det usunde kostmønster fordeler sig på regioner, falder det i øjnene, at nordjyderne scorer højest, jf. tabel 4.

Fra 2010 til i dag er andelen af danskere, der indtager usund kost steget, jf. tabel 5.

Vægt
Overvægt – og særligt svær overvægt – øger risikoen for hjertekarsygdomme, type 2-diabetes, kræft, belastningslidelser i bevægeapparatet, søvnapnø samt reproduktionsproblemer. Svært overvægtige dør tidligere end andre.

Foto Wikipedia Commons

Der er tilsyneladende et sammenfald mellem andelen med usunde kostvaner og andelen af danskere, der lider af svær overvægt: 19%. Nordjyderne ligger dog her under landstallet (17%). jvf. tabel 6.

Tabel 7 inkluderer alle med et BMI på over 25. Landstallet er 53, og som det ses, holder nordjyderne sig også på denne indikator i underkanten af landsgennemsnittet.

Som det ses af tabel 8, går det over tid den forkerte vej mht. svær overvægt.

Fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet kan modvirke nogle af de sygdomme, der er nævnt ovenfor.

WHO anbefaler, at man dyrker motion mindst 150 minutter om ugen. Mere end halvdelen af danskerne (55%) kan ikke honorere denne anbefaling. 58% af nordjyderne kan ikke leve op til anbefalingen, jf. tabel 9

Mentalt helbred
Mental sundhed fremmer evnen til at klare sig godt både socialt, uddannelses- og arbejdsmæssigt samt økonomisk, viser forskningen.

 

Ingen af regionerne afviger nævneværdigt fra landsgennemsnittet (18,3 %), hvad angår andelen med en lav score på den mentale helbredsskala. Nordjyderne ligger ca. 1 procentpoint under, jf. tabel 10

Over tid går det foruroligende den forkert vej, jf. tabel 11.

Information og forebyggelse er vejen frem
Lina Hundebøll Jespersen (V) er forperson for Region Nordjyllands Sundhedsudvalg. Hun siger om undersøgelsen:
– Når jeg forholder mig til oplysningerne fra SIF, bider jeg mærke i, at Nordjydernes sundhed generelt matcher resten af den danske befolkning. Nordjyderne skiller sig dog ud på enkelte områder så som usund kost samt, at vi kan blive bedre til at få mere fysisk aktivitet ind i hverdagen.
Det er opsigtsvækkende, at den mentale sundhed generelt er nedadgående i alle dele af landet, men glædeligt at andelen af rygere bliver mindre.

Lina Hundebøll Jespersen (V). Foto Region Nordjylland

– Hvordan forbedrer vi sundhedstilstanden yderligere blandt nordjyderne?
– Overordnet tegner sundhedsprofilen et billede af nordjydernes risiko for livsstilssygdomme og understreger vigtigheden af fortsat oplysning og forebyggelse. Meget af dette foregår hver eneste dag ved de praktiserende læger, på hospitalerne og i et sammenspil med de nordjyske kommuner, hvilket i tallene ser ud til at virke på rygning og alkoholindtag.
Hvad angår det mentale helbred, så ser jeg det som et område, hvor vi forsat skal blive kloge på, hvorfor danskerne ser dette som nedadgående.

Statens Institut for Folkesundhed. Danskernes sundhed 2023

——
Hovedfoto: Statens Institut for Folkesundhed: Danskernes sundhed 2023

Skriv en kommentar til historien

avatar