- Kultur og fritid

Cafe Ordgeist. En aalborgensisk cafe for det levende ord

Author profile

Skipper Clements Gade i Aalborg ligger Cafe Ordgeist, noget så sjældent som en bogcafe, der tager det levende ord, skrevet såvel som talt, alvorligt. Den 27. oktober kunne cafeen fejre et års fødselsdag. I den anledning har vi talt med en af indehaverne, Claus Nivaa, om formålet med cafeen, om det at lave en bogcafe i Aalborg – og om, hvordan det første år er gået.

Cafe Ordgeist er en af de nyere og måske stadig lidt oversete kulturinstitutioner i Aalborg.

Cafeen ligger i kælderen i Skipper Clements Gade 1, hvor tidligere værtshuset Havfruen lå. Ved indgangen bliver man mødt af et væld af forskellige indtryk. En duft af god, nybrygget kaffe og kager, boller og sandwich fra cafeen blandes med et synsindtryk fra indretningen, der giver indtryk af dagligstue – lænestole, sofaer og masser af bordplads, og så naturligvis reoler med bøger – mange bøger.

På en god dag er der masser af liv – her kan man fordybe sig i læseeksemplarer af mange af bøgerne, man kan finde lige præcis den bog, man ikke vidste at man ønskede sig, man kan nyde cafeens udbud af varer, eller man kan ryge ind i en samtale med de øvrige gæster eller med indehaverne og initiativtagerne, Claus Nivaa og Mia Bønløkke Thomsen, der driver stedet med hjælp af en enkelt ansat og parrets 3 børn mellem 3 og 8 år.

– Vi hedder Ordgeist, fordi vi elsker alt, hvad det skrevne og levende ord kan, hedder det på cafeens hjemmeside. Og de to indehavere kan i den grad noget med ord.

Cafe Ordgeist er en sjælden hybrid, cafeen fungerer både som decideret cafe og som mødested, bibliotek, boghandel og scene. Bøgerne og det skrevne ord er i den grad i centrum, men de står ikke alene. Noget af det væsentlige ved Cafe Ordgeist er den lange række af events, der afholdes.

Cafeen er åben hver dag fra 10 til 18, lørdag 10-16, søndag og mandag lukket, mens events sædvanligvis afholdes om aftenen.

På cafesiden er der fokus på lokale og økologiske varer – fra øl over kager til sandwich.

Interview med Claus Nivaa
– Cafe Ordgeist startede den 27/10 2023 med et arrangement med Jan Kaspersen, der spillede sin musik og fortalte om hans relationer til Dan Turell. Det var et meget succesrigt arrangement, som meget godt viser, hvad vi vil med Cafe Ordgeist – lave arrangementer, der bygger på det levende ord, men som også forener flere forskellige kunstarter. Der er vi nok ret unikke, vi er ikke ”kun” en cafe eller et koncertsted, men en hybrid, siger Claus Nivaa.

Claus Nivaa. Foto ©Henning Quist Hansen

– Hvordan vurderer I, at det første år er gået?
– Vi er ret godt tilfredse. Eventdelen er det, der går bedst. Der har vi en belægning på 60-100 %. Bogsalget er efterhånden kommet godt med. I starten var det som om, at folk ikke rigtigt vidste, at vi også er en boghandel. At man rent faktisk kan købe bøger her. Men man køber jo ikke bøger for en halv million kroner uden også at ville sælge nogle af dem.
Cafedelen er det svære. Det er ret svært af få folk til at komme. Vi har en nogenlunde pæn gruppe af faste brugere, men den kunne godt blive større. Vi har 1800 følgere på Facebook, så vi er ikke helt ukendte. Vi ligger både et godt og et vanskeligt sted. Det er centralt, men der er også mange mere etablerede cafeer i nærheden. Men vi oplever, at der kommer flere og flere, måske fordi der er en større grad af ro her end på de andre, lidt større cafeer.

Foto ©Henning Quist Hansen

– Hvem er jeres publikum?
– Det er meget bredt, vi får besøg af mange segmenter. Vi oplever, at der kommer mange udefra, især fra de store byer, men også en del fra Midtjylland, hvor jeg selv kommer fra. Og der kommer også en del udlændinge, vi har også en afdeling med udenlandsk litteratur, spansk og engelsksproget.
Det går måske knap så godt med det aalborgensiske publikum. Vonhörensagen har det ikke så godt her, der skal virkelig meget til at få folk til at komme. Måske har det noget med fordomme at gøre. Mange tror, at det er noget meget fint og intellektuelt. Men vi sidder altså ikke udelukkende og læser bulgarsk lyrik. Man laver et gespenst ud af noget, der ikke er det. Der er nok stadig noget om, at Aalborg er en arbejderby, det er svært at komme igennem med noget nyt.
Men som sagt synes vi, det går fremad. Specielt vores events. For eksempel laver vi bogbanko, ganske almindelig banko med boggaver, der kommer både folk, der gerne vil vinde nogle gode bøger og ganske almindelige bankister, der bare elsker at spille banko. De daglige besøg svinger meget, der kan pludseligt komme helt vildt mange – og så i dag, der er der næsten ingen kommet de to timer, vi har haft åbent.
Vores koncerter går godt. Vi er så noget begrænsede af, at vi har naboer lige oven over. Vi vil nødig komme i samme situation som Tusindfryd, så der skal ikke for meget lyd på.

Foto ©Henning Quist Hansen

– Hvor mange kan I lukke ind til jeres events?
– Hvis det er med spisning: 40. Hvis det er side by side 65.

Angående bogdelen: Hvordan bestemmer I, hvilke bøger I vil tage hjem?
– Vi prøver at favne bredt, men det skal som udgangspunkt være noget, vi selv kan lide, noget vi kan blive fascinerede af. Vi har mange børnebøger, fordi vi har erfaringer fra vores egne børn, vi læser mange anmeldelser og andre omtaler, vi har mange spanske klassikere, fordi der er et ret stort spansktalende publikum, blandt andet på grund af universitetet. Ellers har vi et bredt udvalg af god skønlitteratur inklusiv digtsamlinger, politisk debat, filosofi. Vi får også mange impulser fra vores kunder, vi kan også bestille bøger hjem, endda lige så hurtigt som hvis man bestiller fra Saxo. Og faktisk er Saxo ikke billigere, hvis man regner fragt med. Så der er ingen grund til at købe bøger over nettet, selvom mange lader sig friste af at bøgerne kun er one click away!
Til gengæld har vi oplevet, at der ikke er så meget salg i krimier og andre bestsellere. Krimier kan vi kun bruge som sidegevinster til bogbanko!

– Hvor meget tid bruger i på markedsføring?
– Alt for meget. Det tager enormt meget tid og kræver voldsomt meget. Det går så desværre ud over det egentlige, at få cafeen til at fungere. Det kan godt føles belastende – lidt som at rette stile i mit tidligere arbejde som gymnasielærer.
Men vi føler, at vi er blevet taget godt imod. Vi har et fint samarbejde med de øvrige kulturinstitutioner, vi har et fint netværk, også med cafeer i andre byer – og vi har fået vores beskedne ansøgninger godkendt hos både Statens Kunstfond og Aalborg Kommune.

Foto ©Henning Quist Hansen

Svend Åge Madsen på Ordgeist
En væsentlig del af cafeens liv er events. Et af disse var en forfattersamtale torsdag den 3. oktober mellem forfatteren Svend Åge Madsen og professor i nordisk sprog og litteratur ved Aarhus Universitet, Henrik Zetterberg-Nielsen. Arrangementet var arrangeret af Folkeuniversitetet, der lånte sig ind i lokalerne i Skipper Clements Gade.

Henrik Zetterberg-Nielsen har specialiseret sig i fiktion og fortællinger – og navnlig i, hvordan læsere bruger fortællinger om åbenlyst fiktive steder og begivenheder.
Det samme kredser en stor del af Madsens forfatterskab sig om, og de to har da også optrådt ved flere forfatterarrangementer rundt omkring i landet.

Foto ©Henning Quist Hansen

Svend Åge Madsen har et imponerende forfatterskab bag sig og er efterhånden blevet 85 år gammel. Det måtte man dog ikke sige dengang i starten af oktober – ”jeg er kun 84 år og nogle måneder” – men siden har Madsen rundet de 85 år.

Der var ganske godt besøgt i Cafe Ordgeists lokale – og tilhørerne kunne opleve en som altid veloplagt og spændende forfatter fortælle om sit syn på litteratur, verden og især forfatterskabet, med udgangspunkt i den nyeste roman.

Det startede med ”Besøget” i 1963 – siden er det blevet til knap 30 romaner mere, noveller, krimier, teaterstykker, en opera og TV-spil med meget mere. Senest er romanen ”Esbens fire liv” udkommet i 2024, og her fik publikum lejlighed til at lytte til oplæsning af starten på romanen.
– Jeg hed Esben. Ja, sådan set hedder jeg stadig Esben. Men jeg er ikke den samme Esben som jeg vil fortælle om. Derfor kalder jeg ham – ikke mig – Esben. Men jeg kender ham. Selvfølgelig. Men jeg kan ikke længere forstå ham. Derfor prøver jeg…
Allerede da Esben var tretten år havde han fundet den teknik der kunne afværge atomkrig.

Sådan starter ”Esbens fire liv”. Midt i en spændende og tilsyneladende ret uoverskuelig handling, der giver lyst til at læse videre. Nøjagtigt som man fik lyst til at læse videre af at lytte til Svend Åge Madsens fortælling.

Og nøjagtigt som det er formålet med Cafe Ordgeist.

Svend Aage Madsen. Foto ©Henning Quist Hansen

Det kom frem gennem samtalen, at Madsen ofte har lanceret opfindelser i sine romaner. For mange år siden således et slankemiddel, som gjorde, at menneskene kunne spise alt, hvad de ville. Ikke uligt et senere kendt middel fra Novo Nordisk. Her er det altså ikke romanen, der efterligner virkeligheden – men virkeligheden, der udvikler sig, som det tidligere har været vist i en Madsensk roman.

At Madsen også kan noget med ord viste samtalen. Et eksempel herpå var, at Madsen sammen med sin daværende kone, nu afdøde Lise Madsen, under hendes sygdomsforløb gik lange ture ved Århus-bugten. Det blev hurtigt døbt til at foregå på deres travesti. Ligesom meget af deres forfatterskaber kan opfattes som en travesti…

Kommende events
Der er mange events på Cafe Ordgeist i den kommende tid.

Et af arrangementerne er et besøg af sangeren Lecia Jønsson, kendt fra popduoen Lecia og Lucienne, der er bogaktuel med ”Det´en hemmelighed”, som blandt andet handler om sangerens erfaringer som kvinde i den danske popverden.

Den 29/11 er der besøg af den aarhusianske trio Sorthandsk med poeten og rapperen Marwan, som har udgivet 2 EP´er og har et utal af anmelderroste og velbesøgte koncerter bag sig. Sorthandsk står for ordekvilibrisme med sange, der udtrykker følelser og aggressioner i forbindelse med situationen i Gaza. Det er øjensynligt et kontroversielt emne, i hvert fald har ingen andre spillesteder turdet binde an med arrangementet i Aalborg, selvom de har trukket langt større tilskuermængder end Ordgejst kan klare i andre byer.

I Mette Frederiksens hjemby er der ikke rigtigt interesse i at lave et sådant arrangement, men heldigvis har Ordgejst slået til. Indtil videre er der solgt 22 billetter…
—–
Hovedfoto: Foto ©Henning Quist Hansen

3
Skriv en kommentar til historien

avatar
Lise.andersen57@gmail.com
Læser
Lise.andersen57@gmail.com

Ordgeist er virkelig en perle i byen, bøger, kaffe…en god stemning. Besøg det sted!

John Ørtoft
Læser
John Ørtoft

Fint og godt intiativ alt mulig grund til at støtte denne cafe

Ingelise Tarber
Læser
Ingelise Tarber

Lyder så spændende. Det skal prøves. Dejligt med nye tiltag👍🏼