- Natur og miljø

Green Friday

Author profile
Author profile

Den Grønne Studenterbevægelse, Bedsteforældrenes Klimaaktion og Fridays for future gjorde alt hvad de kunne for at gøre Black Friday til Green Friday. Det lykkedes måske ikke helt, men gennem en flot gennemført klimademonstration fik bevægelserne på fornem vis vist forholdet mellem overforbrug og klimabevidsthed. Ved samme anledning overrakte klimaaktivisten Anna Dorthe Berthelsen en lokal klimapris til Cyklistforbundet.

Black Friday er forbrugets store festdag. Traditionen, der stammer fra USA, finder sted den første fredag efter Thanksgiving – som er den fjerde torsdag i november. Siden 2005 har det været den travleste indkøbsdag i USA. I Danmark er traditionen ikke så gammel, men de seneste 5 år er handelen på dagen taget voldsomt til – ifølge Nets.dk er det dagen med størst omsætning og flest dankort-tranaktioner hele året. Stort set alle slags butikker oplever stor travlhed, lange køer og fuldt tryk på forbruget.

Foto ©Henning Quist Hansen

Green Friday
I 2019 var der dog mulighed for at trodse merforbruget og i stedet tilslutte sig en af de verdensomspændende demonstrationer for klimaet, arrangeret af FridaysForFuture. I Aalborg blev det en fin demonstration, arrangeret af Fridays for Future, Den Grønne Studenterbevægelse og Bedsteforældrenes Klimaaktion. Demonstrationen startede med taler og opvarmning på Gabelstorv klokken 15, og derefter bevægede man sig igennem den handelstravle by med fantasifulde slogans som ”Der findes ikke grønne motorveje”, ”Klimaet som mærkesag – også efter grundlovsdag”, ”Vi vil ha´ en grøn og lækker fremtid”, ”Sådan nogen som os har brug for en fremtid” og ”Nye motorveje i hele landet er overforbrug”.
Modsætningen mellem forbrugsintensiteten og klimabevidstheden blev meget klart trukket op ved turen gennem Aalborg – hvem sagde klimatosser?

Foto ©Henning Quist Hansen

Lokal klimapris
Som en del af demonstrationen på Gabelstorv uddelte Anna Dorthe Berthelsen fra Bedsteforældrenes Klimaaktion en lokal klimapris til Cyklistforbundet, som blev repræsenteret af Mike White. Anna Dorthe Berthelsen begrundede udnævnelsen til lokal klimahelt gennem en tale på Gabelstorv. I begrundelsen hed det:
– Ved demonstrationen i København hyldes klimahelte udvalgt i den landsdækkende #klimahelt-kampagne arrangeret af danske klimabevægelser, bl.a. Den Grønne Studenterbevægelse og Bedsteforældrenes Klimaaktion. Der indkom 50 forslag fra hele landet, 7 blev udvalgt til at stemme om. De 3 med flest stemmer hyldes i København.
Vi skal også hylde klimahelte i Aalborg!
Mine klimahelte er TRANSPORT – KLIMAHELTE, som fremmer bæredygtig, klimaklog transport og har mod til at tale imod nye motorveje.
FORDI:
– Nye motorveje i hele landet er overforbrug! Det må understreges på Black Friday.
– Der findes ikke grønne motorveje! Energistyrelsens nyeste tal viser, at transportsektoren stadig vil være 92 % fossilbaseret i 2030 trods al snak om elbiler!
– At kørslen på vejene giver 74 % af transportsektorens udledninger og 34 % af landets samlede energiforbrug!
Cyklistforbundet oplyser, at 30 % af bilturene er under 5 kilometer og at 47 % af pendlerne har max. 10 kilometer på job. Det gør cyklen og elcyklen egnet til erstatning af bilen på korte og mellemlange ture og giver plads på vejene til dem, som er nødt til at køre bil.
Nogle bilister har brug for bilen af mange grunde, så vi skal ikke skamme dem ud. Men cykler og elcykler kan aflaste trafikken, så der er mere plads på de eksisterende veje. Det fjerner bilkøer og dermed presset på vejene og det fjerner argumenterne for kravene om nye motorveje.

Transportforhandlinger
Anna Dorthe Berthelsen fortsatte:
– Lige nu forhandler de folkevalgte på Christiansborg om, hvordan vore veje og transportmidler skal se ud om 10 år. Flertallet ønsker op til 113 milliarder kroner til transport, heraf mange, mange milliarder til nye motorveje. Penge som vil gå fra klima, natur, biodiversitet, rensning af miljøforureninger og andet, som de unge så får at slås med. Og pengene kan kun bruges en gang.

Vi redder klima og miljø – sammen.
– Et individ kan ikke redde klima og miljø. Vi kan kun gøre det SAMMEN. Når vi fremhæver en person, må vi også nævne heltens gruppe og organisation.
Jeg har nomineret to klimahelte og deres organisation. Ivan Lund Petersen og miljøorganisationen NOAH, som i mange år han anvist bæredygtige og klimakloge transportløsninger, samt Klaus Bondam og Cyklistforbundet, som kalder elcyklen ”din næste bil”. De giver alternativer til nye vejprojekter med transportløsninger, der har fremtidens kendetegn – for cyklen er grøn, sparer plads og CO2, er billig og fremkommelig. Og nem at håndtere og dele med andre.

Hyldest af transportklimahelte i Aalborg!
Anna Dorthe Berthelsen begrundede til sidst valget af Cyklistforbundet som Årets Klimahelt:
– Her i Aalborg har vi en meget aktiv formand for Cyklistforbundet, som har gjort en stor indsats for at vise andre, billigere, bedre og sundere måder at bevæge sig på i trafikken. Aktiv mobilitet!
Mike White har fortjent denne hyldest sammen med medlemmerne i den lokale forening. Cyklistforbundet har siden 1905 med pedalkraft gjort noget for at få os op af stolen, ud af bilen og op på sadel og pedaler. Tak for det arbejde I gør!

Foto Den grønne Studenterbevægelse

– Der har været nok varm luft og nok snak om klima. Nu skal der pumpes ny luft ind med klimalov, penge og handling. Derfor overrækkes prisen Årets Klimahelt i Aalborg – Den gyldne cykelpumpe – til Mike White og Cyklistforbundet.

Fremtidige aktioner
Næste store klimademonstration finder sted den 13. marts. Derudover holder Den grønne Studenterbevægelse deres faste møder hver 14. dag på Huset i Hasserisgade – de næste 14/1 og 28/1 fra klokken 17 til 19, alle er velkomne.

———————
Topfoto ©Henning Quist Hansen

2
Skriv en kommentar til historien

avatar
Erik Bisgaard
Læser
Erik Bisgaard

Denne kommentar retter sig ikke alene mod artiklen ovenfor. Er redaktionen blevet udvidet, eller er I i julehumør? Omfanget af artikler gør, at jeg må sætte weekenden af til gennemlæsning, af forhåbentlig lige så gode og vedkommende artikler, som er blevet leveret gennem året. Netavis Nord er et godt alternativ til den kendte medieverden, forfriskende, og fornyende. God Jul til hele redaktionen
.

Bertil Mortensen
Admin
Bertil Mortensen

Der er sket en teknisk fejl, som har gjort, at alle vore abonnenter har modtaget et udsnit af vore gamle artikler. Vi beklager meget – vi ved, hvor irriterende, det er at modtage så meget spam