- Politik

Til Folkemøde med nordjyske politikere

Author profile

Over 100.000 besøg havde det netop afholdte Folkemøde i Allinge på Bornholm. Foruden ”almindelige” mennesker var der mange såkaldte beslutningstagere – politikere, journalister, fagforeningsfolk, erhvervsfolk m.fl. Men ikke så mange nordjyder blandt dem. Måske derfor lykkedes det på mødet netavisnord.dk at fange mange af de deltagende nordjyske beslutningstagere. Hvorfor var de der? Og var folket egentligt til stede på Folkemødet?

Fungerende skatteminister Karsten Lauritzen (V) deltager på 4. år i Folkemødet og gør det, fordi han ”har mulighed for at diskutere politik og møde en masse spændende mennesker”. Men han ærgrer sig over, at der ikke er flere nordjyske politikere med. ”Der er ikke nordjyske virksomheder og medier (bortset fra naturligvis netavisnord.dk – red.) til stede. Hvis der var det, vil jeg tro, flere politikere ville deltage. Men nordjyderne har ikke rigtigt fanget, at Folkemødet kan være en måde at få folk og virksomheder til Nordjylland

Karsten Lauritzen (V) Foto © Bertil Mortensen

Hvorfor er der ingen ghettoer i Aalborg?
Men det nordjyske islæt var trods alt til stede. F.eks. deltog Aalborg Kommune med rådmand Mai-Britt Iversen (S) som hovedperson i et arrangement, hvor man beskæftigede sig med, hvordan det er lykkedes Aalborg at holde sig fri af den såkaldte ghettoliste.

Mai-Britt Iversen (S) Foto © Bertil Mortensen

Hun har ikke tidligere deltaget i Folkemødet, men har valgt at gøre det denne gang, ”fordi jeg mener, at Aalborg og jeg har noget at byde ind med”. Og det gør hun bla. ved at fortælle om de forskellige tiltag, kommunen sammen med andre aktører med succes har sat i værk i socialt belastede dele af byen, så Aalborg kan konstatere, at byen ikke har nogen ghettoer. Og dog: ”Der er kun én ghetto tilbage i Aalborg”, sagde hun med et glimt i øjet. ”…. Og det er Hasseris”.

Thomas Kastrup-Larsen. Foto © Bertil Mortensen

Aalborg er ved forskellige arrangementer også repræsenteret af borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S), som også er nærmest født deltager i kraft af sit medlemskab af KL’s bestyrelse og formand for KL’s arbejdsmarkeds- og borgerserviceudvalg. Han er bla. med i nogle debatter, hvor også kommunernes dagsordener bliver udfordret, eller hvor kommunerne selv har nogle budskaber, de gerne vil have sat på den politiske dagsorden.
Jeg får selv både noget med hjem i mødet med så mange forskellige mennesker, og jeg har omvendt også mulighed for at formidle mine synspunkter til andre. Så tiden er givet godt ud herovre”.

Ulla Astman. Foto © Bertil Mortensen

Formanden for Region Nordjylland, Ulla Astman (S) finder man også i panelet i en række arrangementer, især om sundhedsspørgsmål. Hun har deltaget i samtlige de ni folkemøder, der er afholdt – bortset fra ét. ”Folkemødet er med til at holde demokratiet i gang og fremme en levende debat om det samfund, vi gerne vil have og udvikle”.

Foruden Aalborgs borgmester er også Rebilds førstemand Leon Sebbelin (R) med. Også han er positiv overfor Folkemødet, ja, det er nok en underdrivelse at sige, for han er faktisk begejstret: ”Der er et overflødighedshorn af spændende og også vidt forskellige arrangementer herovre. Det er lige mig”

Leon Sebbelin. Foto © Bertil Mortensen

Nordjyske folketingsmedlemmer og fagforeningsfolk
Det vrimler ikke ligefrem med nordjyske folketingsmedlemmer på Folkemødet, men ud af de 19 valgt i Nordjylland er 7 af dem taget til Bornholm.

To af de nyvalgte folketingsmedlemmer, Peder Hvelplund (EL) og Susanne Zimmer (Alt), er med for første gang. Susanne Zimmer erkender, at hun nok ikke var kommet, hvis ikke hun var valgt ind i Folketinget, men hendes førstehåndsindtryk af mødet er positivt.

Susanne Zimmer (Alt). Foto © Bertil Mortensen

Peder Hvelplund regner med at få meget med sig hjem. Ikke bare på de egentlige debatmøder, men også via uformelle kontakter og møder om især det område, som han beskæftiger sig med, nemlig sundhedsområdet.

Peder Hvelplund (EL). Foto © Bertil Mortensen

De nordjyske socialdemokrater stiller med 4 folketingsmedlemmer, nemlig Bjarne Laustsen, Rasmus Prehn, Flemming Møller Mortensen og Mette Frederiksen (de to sidste lykkedes det ikke Deres udsendte at få fat i).
Bjarne Laustsen har været med alle de gange, Folkemødet har været afholdt. ”Man møder ganske vist mange af dem, man arbejder sammen med til dagligt, men her i en anden sammenhæng. Og du kan her på 3 dage møde alle de folk, som det vil tage 3 måneder at mødes med i København”.

Bjarne Lausten (S). Foto © Bertil Mortensen

Folkemødet er også attraktivt at deltage i for Rasmus Prehn. ”Jeg får rigtigt meget ud af det og får mange input fra interessenter indenfor det politikområde, jeg mest beskæftiger mig mest med, nemlig landets infrastruktur”.

Rasmus Prehn (S). Foto © Bertil Mortensen

Bent Bøgsted (DF) er – foruden Karsten Lauritzen – det eneste nordjyske folketingsmedlem fra Blå Blok, som har fundet vej til øen. Det får ham nu ikke til at føle sig ensom, fordi han møder mange interessante mennesker: ”Nogle af dem møder jeg ganske vist også på Christiansborg, men det er jo ikke for deres skyld, vi afholder arrangementerne, men jo for de mange tilhørere”.

Bent Bøgsted (DF). Foto © Bertil Mortensen

En af de nordjyske repræsentanter for fagforeningerne er formanden for 3F i Nordjylland, Allan Busk. Også han lægger vægt på gevinsten ved bla. at kunne danne nye netværk til gavn for i dette tilfælde 3Fs medlemmer. Han nævner desuden, at han får noget med sig hjem til sit arbejde som medlem af Rebild Byråd.

Allan Busk (3F). Foto © Bertil Mortensen

Er Folkemødet en fætter-kusine fest?
Der er flere, der kritiserer Folkemødet for at være en fætter-kusine fest eller en festlig sammenkomst for samfundets eliter – politikere, mediefolk, interesseorganisationer m.fl. Kritikerne spørger retorisk: Er folket med på Folkemødet?

Det sidste er alle de nordjyske beslutningstagere, Netavisnord talte med, enige om, at der er. Mest kategorisk er Allan Busk, som med et smil siger: ”Jeg har 13 kusiner og fætre, men der er ingen af dem herovre”.

Leon Sebbelin (RV) er på linje med Allan Busk. Man har ifølge ham faktisk undersøgt, om kritikken har noget på sig. ”Først sagde kritikkerne, at der ingen ”almindelige” mennesker var her, så sagde man, at der ingen bornholmere kom. Men undersøgelser viser, at kritikken rammer ved siden af. Der er masser af ”almindelige” mennesker og masser af bornholmere, der deltager”.

Foto © Bertil Mortensen

Ulla Astman (S) konstaterer: ”Ja, der er mange beslutningstagere, men der er også mange  såkaldte ”almindelige” mennesker”.

Thomas Kastrup-Larsen (S) synes ikke, at fætter-kusine kritikken er rimelig. ”Jeg møder en skøn blanding af ”professionelle” og folk, der gerne vil have oplevelsen med”.

Peder Hvelplund (EL) siger, at det selvfølgelig er rigtigt, at eliten er der. ”Men jeg møder rigtigt mange, som jeg ikke vil kalde for en elite, men som jeg deler interesse med på græsrodsniveau. Det handler lidt om, hvad man selv går ud og opsøger”.

At Folkemødet er lidt af et eliteprojekt har Mai-Britt Iversen (S) tidligere troet. ”Men det er faktisk kommet bag på mig, hvor mange ”almindelige” og forskellige mennesker, der går rundt herovre, og hvor let man kommer i snak med rigtigt mange af dem”.

Foto © Bertil Mortensen

Bør Folkemødet gå på skift mellem forskellige byer rundt om i landet?
At kritikerne karakteriserer Folkemødet som et eliteprojekt hænger nok sammen med, at det er både dyrt og besværligt at komme over til øen og hjem igen. Det gælder naturligvis pga. afstanden især for nordjyderne. Og det er mildest talt også temmelig svært og dyrt at leje et sted at overnatte under Folkemødet. Og den dyre overnatning begrænser sig ikke kun til Allinge og omegn, men faktisk til hele øen.

Det har fået nogle til at foreslå, at Folkemødet går på skift mellem forskellige byer rundt i hele landet.

Men det er ikke et forslag, som får tilslutning fra de nordjyske beslutningstagere, Netavisnord talte med på Bornholm. Karsten Lauritzen (V) mener ganske vist, at det er en overvejelse værd, men siger i samme åndedrag, at mødet er så stort og svært at stable på benene og afholde, at der bliver vanskeligt at finde et sted, der kan magte det så godt, som Bornholm har kunnet det. Susanne Zimmer (Alt) er inde på det samme.
Bjarne Lausten (S) og Leon Sebbelin (R) siger begge ligeud, at ”det er en dårlig ide”, og Thomas Kastrup-Larsen, at det er ”en håbløs tanke”.

Flere af politikerne – bla. Mai-Britt Iversen (S) peger på – at det, at Folkemødet finder sted på en ø, hvor man ikke lige kan tage hjem om aftenen og dukke op næste morgen, er en stor fordel for alle parter og gør Folkemødet til noget særligt.

Og endeligt gør de nordjyske politikere opmærksom på, at nordjyderne jo har fået Naturmødet i Hirtshals og Kulturmødet på Mors tæt på.

Faktaboks

Folkemødet 2019 er det 9. i rækken.

Det finder sted hvert år i uge 24 i Allinge på Bornholm.

I år har der været over 100.000 besøg i de fire dage – fra torsdag til søndag -, som Folkemødet strækker sig over. Det største besøgstal er normalt om fredagen. I år var der ca. 45.000 denne dag.

Der har været ca. 3000 events/arrangementer med en bred vifte af emner. Hovedtemaet var i år de 17 verdensmål.

1
Skriv en kommentar til historien

avatar
Hans Holm
Læser
Hans Holm

Glimrende
Den indtil videre bedste i NetavisNord